Окружно тужилаштво о случају Младен Дулић: Полиција прво навела да се ради о шали

Н.Т.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА – Окружно тужилаштво у моменту пријаве везано за сачињавање снимка покојног Младена Дулића (22) није имало довољно информација да би се могло одлучити о којем кривичном дјелу се ради, саопштили су из ове правосудне установе.

Дулић се објесио 28. октобра након што је на друштвеним мрежама освануо снимак његовог понижавања док је тражио посао. 

Прије тога је полицију у Лакташима упознао да је спорни снимак објављен на интернету.

"Поступајући дежурни тужилац је предузимао све радње из своје надлежности у складу са обавјештењима и количином информација којима је располагао у датом моменту. Евидентна је разлика у количини и квалитету добијених информација од овлаштених службених лица, приликом првог обавјештавања дежурног тужиоца, а везано за приступање оштећеног Младена Дулића у Полицијску станицу Лакташи, ради брисања фотографија и видео снимака са телефона Тришић Вељка" наводи се у саопштењу.

Додаје се да прво добијене информације нису биле довољне, да би се знало о којем тачно кривичном дјелу се радило јер тужилац није имао на увид фотографије ни видео снимке из телефона Тришић Вељка, који је једини у том моменту био пријављен као лице које је снимало себе и оштећеног телефоном. 

"Тужиоцу је овлаштено службено лице презентовало да се радило о шали и да оштећени жели само да се позове лице Тришић Вељко и да снимак и фотографије обрише из свог телефона. О дијељењу на дрштвеним мрежама дежурни тужилац је обавијештен следећи дан, 29.10.2022. године, када га је овлаштено службено лице обавијестило да је снимак подијељен на друштвеним мрежама, наводећи да се видео снимак може погледати на друштвеној мрежи 'Јутјуб'. "стоји у саопштењу.

Истиче се да је након што је прегледала снимак на друштвеној мрежи тужилац , истог момента наложила да се дјело квалификује као кривично дјело неовлаштено фотографисање и лица која су начинила и диструбуирала снимак лише слободе. 

"Овлаштена службена лица ПС Лакташи су по том поступила, као што су поступила и по другим истражним радњама које је тужилац наложила" наводе у Тужилаштву.

Како су истакли у овом случају није било елемената бића кривичног дјела угрожавање сигурности.

"Окружно јавно тужилаштво обавјештава јавност везано за изјаве у медијима, а које се тичу неквалификовања кривичног дјела „угрожавања,“ те „грубог повријеђивања закона, јер тужилац није издао наредбу за уклањање снимка,“ претпостављамо да се мислило на кривично дјело угрожавање сигурности „Ко угрози сигурност неког лица озбиљном пријетњом да ће њега или њему блиско лице лишити живота, тешко тјелесно повриједити, лишити слободе или отети, или нанијети зло подметањем пожара, експлозијом или неком другом општеопасном радњом или средством, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године,“ а за које и није било елеманата бића кривичног дјела" стоји у саопштењу.

Надаље додају да тужилаштво обавјештава јавност да наредбе издаје суд, на приједлог овлаштених службених лица, уз сагласност поступајућег тужиоца. 

"Законом о кривичном поступку РС јасно је дефинисано које то суд наредбе може издати, при чему, наредба за уклањање снимака са друштвених мрежа, као таква уопште није прописана. Уколико су овлаштена службена лица сматрала да је могуће издати такву наредбу, требала су тужиоцу презентовати снимак са друштвене мреже или мрежа, и доставити образложен приједлог поткријепљен доказима, како би тужилац дао сагласност, што је у овом случају изостало, као и сви докази, који доказују дијељење видео снимка на друштвеним мрежама" стоји у саопштењу.

Истиче се да  Окружно јавно тужилаштво поступа у складу са чланом 3 Упутства о поступању и сарадњи овлаштених службених лица и тужиоца у провођењу радњи доказивања у току истраге, а које је донесено од стране главног републичког тужиоца Републике Српске.

"Према том члану  овлаштена службена лица дужна обавијестити тужиоца само за кривична дјела за која су запријећене казне затвора од пет година и више, а за сва остала почињена кривична дјела испод пет година, имају ингеренције и надлежности да проведу истражне радње без надзора тужиоца. Тужилаштво ће по запримању извјештаја од стране надлежне полицијске станице, предмет у редовној процедури додијелити тужиоцу, који ће даље предмет узети у рад, спровести истрагу, прикупити доказе и чињенице, те по комплетирању истог и завршетку истраге донијети одговарајућу тужилачку одлуку" истакли су у бањалучком Окружном тужилаштву.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана