Окружни суд у Добоју укинуо пресуду Горану Бијелцу због смрти чланова породице Ливњак

Ј. Са.
Окружни суд у Добоју укинуо пресуду Горану Бијелцу због смрти чланова породице Ливњак

ДОБОЈ - Окружни суд у Добоју укинуо је пресуду Основног суда у Теслићу којом је Горан Бијелац (23) из Прибинића код Теслића осуђен на шест година затвора због изазивања тешке саобраћајне несреће у којој је погинуло троје чланова породице Ливњак, потврђено је "Гласу Српске".

Замјеница предсједника Окружног суда у Добоју Нерминка Беговић појаснила је да је Окружни суд на сједници другостепеног вијећа донио рјешење којим је уважена жалба браниоца оптуженог и укинута пресуда Основног суда у Теслићу од 22. септембра прошле године.

"Првостепена пресуда укинута је због повреде права оптуженог на одбрану и битне повреде одредби кривичног поступка из Закона о кривичном поступку Републике Српске" саопштила је Беговићева.

Додала је да ће предмет против Бијелца бити враћен Основном суду у Теслићу на поновно суђење.

Бијелцу је на терет стављено кривично дјело угрожавање саобраћаја из члана 402. став 5. Кривичног законика Републике Српске, а по овом члану закона прецизирано је да ће онај који је из нехата изазвао несрећу, а у којој је наступила смрт једног или више лица, бити кажњен затвором у трајању од једне до осам година и казном одузимања возачке дозволе.

Првостепеном пресудом Основног суда у Теслићу, Бијелац је у септембру 2022. осуђен на шест година затвора због изазивања тешке саобраћајне несреће у којој је погинуло троје чланова породице Ливњак.

Несрећа се догодила 15. августа 2020. у мјесту Булетић, на магистралном путу Бањалука  Теслић, а у њој су учествовали "ауди А6", који је возио Бијелац, и "фијат" за чијим воланом је био Зоран Ливњак који је послије саобраћајне несреће превезен у Универзитетски клинички центар Републике Српске гдје је и преминуо од задобијених повреда.

Након директног судара, на мјесту несреће погинуле су мајка Светлана (37) и кћерка Драгана (19) Ливњак. Осим Зорана, повријеђена је била и малољетна кћерка Софија која је преживјела.

Према оптужници, Бијелац је, у вријеме тешке несреће био под забраном управљања возилом "Б" категорије због раније пребрзе вожње.

Он је прије несреће у потпуности прешао у супротну саобраћајну траку и својим предњим десним дијелом ударио у предњи дио "фијата". 

СВЈЕДОК

Свједок Елена Мотичић, која је у тренутку несреће била у "аудију", раније је током свједочења рекла да се не сјећа како је дошло до несреће, јер је у том тренутку спавала.

Она је остала при тој изјави и након више питања чланова судског вијећа како је могуће да је успјела заспати у само три минута, након што је за волан "аудија" сјео Бијелац. 

Мотичићева је на питања члана судског вијећа раније изјавила и да никада са оптуженим није причала о томе шта је претходило тешкој несрећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана