Окончано извођење доказа: Тужилаштво мијења оптужницу у предмету "Кодекс"

Небојша Томашевић
Окончано извођење доказа: Тужилаштво мијења оптужницу у предмету "Кодекс"

БАЊАЛУКА - Окружни тужилац Далибор Врећо најавио је измјену оптужнице у предмету "Кодекс" против шесторке коју терете за шверц наркотицима, а бурну расправу у судници бањалучког Окружног суда изазвала је тврдња тужиоца да свједок Сара Чучак не живи у ванбрачној заједници са оптуженим Филипом Бојићем (30) и да је то одбрана изманипулисала како она не би свједочила.

Осим Бојића у овом случају за шверц кокаином и марихуаном оптужени су Милорад Вуковић звани Луис (43),  Лука Брковић (27), Саша Мирковић (27), Горан Ђурица (43) и Аљоша Марић (26) сви из Бањалуке. У овом предмету оптужени су били и Петар Марјановић и Владимир Зечић, који су признали кривицу и осуђени на годину, односно шест мјесеци затвора.

Тужилаштво је у циљу доказивања својих тврдњи да Чучак не живи у ванбрачној заједници са Бојићем саслушало његове комшије Борислава Ковачевића, Ранка Михајловића и Ружу Тешановић. Они  су рекли да нису чули да се Бојић оженио и да не знају да са њим живи нека дјевојка нити познају Сару Чучак.

- Одбрана је када је схватила да би свједочење Саре Чучак било инкриминишуће  у циљу спречавања њеног саслушања изманипулисано како она живи са њим у ванбрачној заједници. Приликом испитивања у истрази Чучак  није рекла да је у ванбрачној заједници. Тек се на суду  позвала на то и искористила могућност да због тога не свједочи - рекао је Врећо те је предложио поново саслушање  Чучак јер сматра да је доказао да она не живи у ванбрачној заједници са Бојићем те да не може да одбије свједочење.

Тужилац је суду као доказе својих тврди предложио и одјаву и пријаву пребивалишта за Сару Чучак са раније адресе на адресу гдје живи Бојић.

Одбрана оптуженог тврди да управо докази тужиоца говоре другачије од његових тврди и показују да  су Чучак и Бојић у ванбрачној заједници.

- Ова констатација тужиоца лијепо звучи, али нема везе са истином. Одбрана је упозоравала све вријеме да су Чучак и Бојић у ванбрачној заједници - рекао је адвокат Небојша Пантић.

Други Бојићев бранилац Александар Јокић тврди да није тачна тврдња тужиоца да је одбрана нешто манипулисала те да се осјетио прозваним.

- Да сам хтио да инструишем свједока Чучак рекао би јој одмах да се позове на то да живи у ванбрачној заједници. Обрана са тим свједоком није контактирала јер нисмо хтјели да утичемо на истрагу. На рочишту за продужење притвора морао сам да изнесем чињеницу да су Бојић и она у ванбрачној заједници. Откуд Сара као свједок, па зато што је  затечена код оптуженог - рекао је Јокић.

Одбрана оптуженог Бојића суду је доставила изјаву Чучак овјерену код нотара као и овјерену изјаву оптуженог у којима тврде да живе у ванбрачној заједници.

Судско вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић одбило је приједлог тужиоца за поновним саслушањем свједока Саре Чучак. Тужилац је у судски спис предао и пресуде против Владимира Зечића Петра Марјановића који су у овом случају осуђени на основу признања. Извођење доказа је окончано и након измјене оптужнице требало би да услиједе завршне ријечи.

Оптужену шесторку у предмету "Кодекс" терете да је од краја 2019. године до 6. децембра 2021. године набављала и препродавала кокаин и марихуану на подручју Бањалуке.

Изолација

Оптужени Милорад Вуковић истакао је да је у притвору у КПЗ Бањалука провео  изолован  14 мјесеци те да је оболио.

- У КПЗ сам ушао као здрав човјек, а излазим болестан. Сам сам био 14 мјесеци, а  соба у којој будем је неусловна и пуна влаге која износи  око 78 одсто. Молим суд да ми одобри и да пошаљете полицију да одем на контролу - рекао је Вуковић.

Судија Драган Улетиловић је казао да му је одобрен контрола за 24. август, нашто је Вуковић истакао да њега о томе нико није обавијестио.

Његов адвокат Живко Бојић суду је предао извјештај о здравственом стању Вуковића и интервенцији службе хитне помоћи у КПЗ Бањалука у коме се наводи да се он жалио на јаке реуматске болове у прстима и шаци. Налаз о тим интервенцијама није достављен, а Вуковић је појаснио да се налаз налази у Служби хитне помоћи и да се они могу подићи само лично, а он то није могао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана