Окончан маратонски процес за убиство Ћулума, пресуда Шакићу 20.септембра

Небојша Томашевић
Окончан маратонски процес за убиство Ћулума, пресуда Шакићу 20.септембра

БАЊАЛУКА – Суђење Синиши Шакићу званом Кинез (37) из Бањалуке, којег терете за убиство Славише Ћулума, након више од двије године је окончано, а изрицање пресуде је заказано за 20. септембар.

Овај маратонски процес почео је 24. маја 2021. године и више пута је одгађан, а због немогућности вјештака одбране да уради ДНК вјештачење пауза у суђењу је трајала осам мјесеци.

Ранијим  ДНК вјештачењем по наредби Републичког тужилаштва које урадио Биолошки факултет у Београду утврђено је да је биолошки траг оптуженог нађен на грани са мјеста злочина међу друга два трага. Вјештак одбране је такође утврдио да је у узорку који је вјештачен на поменутом факултету нађен траг три особе међу којима је и ДНК оптуженог. Вјештак  је на једном од рочишта на питања одбране казао да  ако у овом случају ишта има спорно то је изузимање узорака са лица мјеста. Одбрана  управо тврди да је изузимање  трагова с мјеста злочина урађено незаконито и супротно правилима струке.

Шакића терете да је са још једном непознатом особом усмртио Славишу Ћулума 15. маја 2020. године у Драгочају. Они су, како је наведено у оптужници, Ћулуму припремили засједу у шуми недалеко од његове куће и када је он наишао на њега су из двије пушке испалили 22 хица и убили га.

Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђано мјесто планираног напада. Оптужницом Републичког тужилаштва која је подигнута 22. марта 2021. године, а  потврђена два дана касније Шакићу је на терет стављено кривично дјело тешко убиство.

Кривичним закоником Републике Српске за ово кривично дјело предвиђена је  казна од најмање десет година или дуготрајни затвор.

Шакић је због овог злочина хапшен два пута и први пут су му лисице стављене на руке крајем маја 2020. године на граничном прелазу Градина када је покушао да пријеђе границу. Он је пјешке дошао из Хрватске на гранични прелаз те покушао да уђе БиХ. Након криминалистичке истраге он је дан касније пуштен. Поново је ухапшен 27. јула 2020. године када су му специјалци ставили лисице на руке у кафићу “Гет­сби” код хо­те­ла “Бо­сна” у цен­тру Ба­ња­лу­ке због сум­ње да је убио  Ћулума.

Ша­кић и уби­је­ни Ћу­лум би­ли су у су­ко­бу ви­ше го­ди­на иако су ра­ни­је би­ли бли­ски. Су­коб из­ме­ђу њих по­чео је још 2010. го­ди­не и пр­ви ве­ћи ва­тре­ни обра­чун дво­ји­це бив­ших при­ја­те­ља био је 28. фе­бру­а­ра те го­ди­не ка­да је Ђу­лум си­вим “ауди­јем” до­шао пред ку­ћу Ша­ки­ћа да ри­је­ше раз­ми­ри­це, а он је с бал­ко­на ис­пу­цао ра­фал на во­зи­ло. Тада ни­ко ни­је ра­њен, а об­ра­чун је наста­вљен 1. мар­та 2010. го­ди­не ка­да је у раз­мје­ни ва­тре у Ка­ра­ђор­ђе­вој ули­ци на Ла­у­шу из­ме­ђу њих Ђу­лум ра­њен у ли­је­во ра­ме.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана