Огласило се Тужилаштво БиХ: Ево ко је све оптужен осим директора “Босналијека”

Небојша Томашевић
Огласило се Тужилаштво БиХ: Ево ко је све оптужен осим директора “Босналијека”

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 11 особа и четири предузећа у предмету у којем је оштећена компанија “Босналијек” Сарајево за више од 10,8 милиона КМ.

Како се наводи оптужени су директор компаније Недим Узуновић из Мостара те  Емин Хаџиомеровић (75) из Котор Вароши, Јасмина Узуновић (44) из Бањалуке, Сеад Узуновић, звани Сејо (71) из Коњица, Мунир Ћукле (53) из Коњиџа, Надија Ћукле (45) из Сарајева, Алма Турајлић (38) из Бањалуке, Азиз Шукало (65) из Фоче, Ведад Тузовић, звани Ведо (47) из Сарајева, држављанин Србије Богдан Јоковић (65) из Београда, Анел Вртић, звани Црни (47) из Сарајева. Оптужницом су обухваћене фирме  "Serreta Investing" из Сарајева, "Libero 5" и "Turist Best" из Коњица, и "Emko građenje" из Рогознице.

- Првооптужени Недим Узуновић у својству организатора заједно  са више особа, са којима је повезан родбинским и другим везама, дјелујући као организована група, планирањем и извршењем кривичних дјела, ради остваривања незаконите имовинске користи, супротно интересима компаније "Босналијек" вршили су финансијске трансакције путем више Оф шор компанија, регистрованих на Британским Дјевичанским Отоцима и Сејшелима.То су радили у корист рачуна компанија у Латвији, Кипру и другим земљама, а за наводне маркетиншке или консултантске услуге које нису извршене - наводи се у оптужници.

Додаје се да је Узуновић, као стварни власник оф пор компанија и директор Представништва компаније "Босналијек" у Москви, у намјери да прикрије стварни извор, природу и поријекло, новац  незаконито убацивао у легалне финансијске токове. Он је, како се наводи, уплаћивао велике новчане износе на рачуне којима је располагао, као и рачуне себи блиских особа, који је након тога кориштен за различите намјене, укључујући и куповину некретнина, дионица, возила итд.

- Према прикупљеним доказима, оптужени су оштетили компанију "Босналијек" Сарајево за износ од 10.849.609,43 КМ, те себи прибавили противправну имовинску корист у износу од 9.984.508,01 КМ. Новцем су даље располагали и користили у привредном пословању, куповали покретну и непокретну имовину у БиХ и  Хрватској, стављајући новац за који су знали да је прибављен почињењем казненог дјела у легалне финанцијске токове -  саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Додају да су Тужилаштво БиХ и партнерске институције и агенције које су учестовале у истрази, документовале више стотина иностраних и домаћих финансијских трансакција у великим износима, те је над одређеним новчаним средствима и имовином, током поступка извршена забрана располагања, а у оквиру оптужнице тражиће се одузимање вишемилонске незаконите имовинске користи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана