Одржано рочиште о захтјеву за изручење Саше Цветковића Србији

Срна
Foto: detektor.ba

САРАЈЕВО- Тужилаштво БиХ и одбрана сагласни су да Саша Цветковић, који је у БиХ осуђен за ратне злочине, буде изручен Србији, али су на рочишту пред Судом БиХ изнијели различите ставове када би то требало бити.

Пред Судом БиХ данас је одржано рочиште поводом захтјева Србије за изручење Цветковића због недозвољеног преласка границе и кријумчарења људи.

Тужилац Биљана Симеуновић рекла је да су испуњене претпоставке за изручење Цветковића, те предложила одређивање екстрадиционог притвора, који би почео да тече након што Цветковић издржи казну, преноси Бирн.

Цветковић у Фочи издржава дванаестогодишњу казну затвора по пресуди Суда БиХ због учешћа у убиствима у Сасама код Сребренице и силовања у Братунцу 1992. године.

Како је речено, казна му истиче 10. октобра 2028. године. Цветковићев правни заступник Бојан Стојановић рекао је да је сагласан са изручењем Србији, али да предлаже да издржавање казне треба бити прекинуто и одмах одређен екстрадиоциони притвор.

Стојановић сматра да би Цветковићу требало судити у Србији прије него што издржи казну на коју је осуђен јер би, у супротном, могао изгубити нека права. Он је додао да је у априлу поднесен захтјев да Цветковић казну одслужи у Србији, чији је и држављанин.

Суд ће одлуку донијети накнадно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана