Одређен притвор надриљекарки Олгици Маркановић

Танјуг
Одређен притвор надриљекарки Олгици Маркановић

БЕОГРАД - Први основни суд у Београду одредио је данас притвор до 30 дана Олгици Маркановић осумњиченој за надриљекрство, односно медицинске захвате за које нема лиценцу.

Притвор јој је одредио судија за претходни поступак због опасности од бјекства, постојања особитих околности које указују да би боравком на слободи могла да утиче на свједоке, као и да би у кратком року могла да понови кривично дјело, рекла је Тањугу портпарол суда Бојана Станковић.

На ово ријешење окривљена и њен бранилац могу да изјаве жалбу кривичном ванпретреснопм вијећу суда у року од три дана од пријема ријешења.

Маркановић се терети да је естетским и антиејџинг надрилекрством изазвала здравствене проблеме код 11 особа, а постоје индиције да је код одређених оособа поред телесних пјовреда и здравље тешко нарушено.

Она је раније данас на саслушању у Првом основном јавном тужилаштву у Београду негирала да се бавила надриљекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.

У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Третмане пацијетима пружала је, како је навела, уређајем „Плазма пен" који не представља медицинско, већ козметичко.

Маркановић је такође је тврдила да посједује сертификат за употребу тог уређаја, а претпоставља да су здравствени проблеми код оштећених пацијената могли настати услијед непридржавања стриктног упутства за адекватни опоравак, као што су коришћење соларијума или излагање сунцу прије опоравка коже.

У даљем току поступка тужилаштво ће испитати све оштећене и свједоке, наредити вјештачење тјелесних повреда оштећених и по потреби предузети друге неопходне доказне радње, ради доношења конацне одлуке.

Маркановић се сумњичи да је неовлашћено пружала медицинске услуге из области естетике и изазвала здравствене проблеме код , за сада, 11 оштећених, а постоје индиције да је код одређених оособа поред тјелесних повреда и здравље тешко нарушено.

Кривицном пријавом Одјељења за сузбијање привредног криминала Полициијске управе за Београд, она се терети да се од 1. априла 2020. године до 15. јануара ове године у нерегистрованом „медицинско-естетском центру Таyас" у Београду за новчану накнаду бавила дјелатношћу без одговарајуће стручне спреме и без одобрења надлежног органа.

Пружала је и изводила медицинске, естетске услуге и захвјате над пацијентима као што су спаљивање хрскавице носа, спаљивање младежа и ожиљака, спаљивање капака и слично, а лијекове је пацијентима преписивала усмено.

Све то је како се сумња, за посљедицу имало тешко нарушавање здравља пацијената - оштећених.

У радњама које је предузела, помагала јој је Ј.Т. која јој је омогућила простор, примала пацијенте којима треба да се пружи медицинске естетске услуге и давала им консултације.

Терети се за кривично дјело тешко дјело против здравља људи.

Прошле седмице ухашени су Сава Кнежевић и његова мајка Данијела због сличних оптужби пацијената, а због сумње да су се бавили надрилекарством и угрозили здравље људи.

Њима је на захтјев Првог основног јавног тужилаштва суд одредио притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана