Одгођено суђење возачу оптуженом због смрти четворо људи

Н.Т.
Foto: Глас Српске

БАЊАЛУКА – Почетак суђења Бобану Ђекићу (27) из Прњавора којег терете да је пијан и возећи скоро 150 км/ час скривио саобраћајну несрећу у којој су погинула четири држављанина Србије међу којима и дијете, одгођено је за септембар.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић казао је да су адвокати оптуженог суд обавијестили да не могу да присуствују због ранијих обавеза.

На данашњем рочишту појавио се само окружни тужилац Бојан Топић, а суђење је помјерено за 11. септембар.

Против Ђекића је оптужницу подигло бањалучко Окружно тужилаштво које му на терет ставља кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја. Кобна несрећа се догодила 27. августа 2023. године око 20.30 часова у Доњим Штрпцима код Прњавора и тада су погинули Александар Јовановић (19), Дејан Јовановић (23) и дјевојчица С.Ј. (7) из Мачванске Митровице, те Видосава Јовановић (49) из Кленак код Руме. Како се наводи у  оптужници Ђекић је  био за воланом “пасата 8”  када је возећи пијан и недозвољеном брзином од позади ударио “пежо206”.

- Оптужени је возио магистралним путем Прњавор – Дервента према Прњавору и возио је у стању средњег пијанства са концентрацијом алкохола у крви од 1,73 г/кг и недозвољеном брзином од око 142 км/х, иако је дозвољена брзина кретања на тој дионици пута 80 км/х. Био је свјестан да тако може изазвати опасност за животе људи и пристао је на такву посљедицу-стоји у оптужници. 

Појашњава да је оптужени у десној траци, без кочења, од позади ударио у “пежо 206” који је у том тренутку, као пјешак, гурао страдали Александар Јовановић. Додаје се да на “пежоу” није била укључена свјетлосна сигнализација, те да Јовановић на себи није носио свјетлоодбојни прслук, а возачева врата су била отворена. 

Остали страдали су сједили у “пежоу” и то Дејан Јовановић за воланом, док су Видосава и дијете били на задњем сједишту.

-Усљед удара Александар је набачен на “пасата”, а потом одбачен у канал. Преминуо је на лицу мјеста усљед разарања малог мозга и крварења у систем можданих комора. Након удара “пасат” се зауставио у каналу са десне стране, а возило оштећених је од силине удара наставило кретање унапријед, те се заротирало прешло у лијеву саобраћајну траку, а потом се вратило и зауставило у десној траци-наведено је у оптужници.

Даље се додаје да је возач у “пежоу” главом ударио у предње стакло и испао је из возила на коловоз те је усљед вишеструких повреда наредног дана преминуо. Према оптужници путнице су остале заглављене у “пежоу 206” и Видосава је усљед вишеструких повреда преминула у колима Хитне помоћи. 

Седмогодишња С.Ј. такође је задобила вишеструке повреде од којих је преминула током транспорта ка Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Према Кривичном законуку Републике Српске за дјело за које оптужен Ђекић предвиђена је  казна од три до 15 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана