Одгођено суђење Мандићу за убиство Богдановића, познато када ће бити завршено ДНК вјештачење

Небојша Томашевић
Одгођено суђење Мандићу за убиство Богдановића, познато када ће бити завршено ДНК вјештачење

БАЊАЛУКА - ДНК вјештачење трагова у предмету против Далибора Мандића (37), оптуженог за брутално убиство Ариела Богдановића којег је избо ножем, требало би да буде окончано у јулу.

Ово је на данашњем рочишту у бањалучком Окружном суду рекао предсједник судског вијећа Драган Улетиловић који је потом суђење одгодио за 18. јул.

- Тражио сам да се убрза израда налаза и у Заводу за судску медицину Републике Српске су рекли да је у завршној фази и да би требао бити готов у јулу - рекао је Улетиловић  који је у марту и затражио вјештачење ДНК трагова одјевних и других предмета који су одузети током истраге.

Суд је наредбу  за поменуто вјештачење издао у марту  јер, како је раније образложио судија, то неопходно у циљу утврђивања истине. Данашњем рочишту присуствовао је опуномоћеник породице убијеног младића, адвокат Марко Микеш као и Аријелов отац Томо Богдановић.

Ово је треће рочиште од издавања наредбе за вјештачења, а израда овог налаза траје дуго, између осталог, због тога што је у лабораторији Завода за судску медицину РС био покварен апарат за ДНК анализе.

У овом предмет извођење планираних доказа тужилаштва и одбране окончано је 12. марта и тада је суд одгодио завршне ријечи јер је, како је тада суд одлучио, потребно урадити додатно ДНК вјштачење које није урађено у истрази.

Судија Улетиловић је тада рекао да  само признање оптуженог није довољно и да суду треба још доказа за пресду. Тада је предложио и поновно саслушање свједока Свјетлане Малић  која је учествовала у претресу куће оптуженог, као и Адријане Јовић која је радила записник о увиђају, те вјештака биолога  Божана Илић која је раније  вјештачила ДНК трагове на предметима одузетим  од Мандића.

Оне су саслушане 18. марта када је Илићева појаснила да је ДНК машина покварена па је тада  рочиште одгођено за 18. април, али пошто налаз није стигао ни до тада услиједила је нова одгода након увођења у спис само једног материјалног доказа. 

Мандића терете за тешко убиство почињено на свиреп или подмукао начин које починио 2. децембра 2022. године око 19.35 часова на Булевару Српске војске. Како се наводи у оптужници, Мандић је кобне вечери, у намјери да га убије, пратио Богдановића који је ишао из правца Тржног центра „Делта планет” према Ребровачком мосту.

Сустигао га је у близини студентског кампуса и убо ножем у предјелу горњег дијела трупа након чега је Богдановић рањен почео да бјежи те је прешао коловоз Булевара српске војске и пао код бензинске пумпе. Мандић му је притрчао те га ножем убо осам пута и усмртио, а затим побјегао.

Убиство су снимиле камере оближњег видео надзора.  Истрага је показала да је након злочина осумњичени скинуо одјећу са себе, односно црвену јакну и бацио је у контејнер. Полиција је ту јакну пронашла.

Мандић и Богдановић су заједно радили у једној фирми у Бањалуци, а уијени младић живио је у бањалучком насељу Борик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана