Чамбер: Са гријехом лијежем и устајем!

Небојша Томашевић
Чамбер: Са гријехом лијежем и устајем!

БАЊАЛУКА – Далибор Чамбер (49), који је неправоснажно осуђен на 30 година затвора због убиства Душка Савановића (24) и рањавање Алексе Бабића (24), у Врховном суду Републике Српске је рекао да је свјестан шта је урадио и да са тим гријехом лијеже и устаје, док је његов адвокат Милош Палексић истакао да је казна превисока те тражио њено смањење.

- Са тим гријехом лијежем и устајем, али током суђења је изречено толико неистина и био је толики притисак на мене, да не могу да опишем. Крив сам, не бјежим од кривице. Само ме занима зашто сам нападнут то вече - рекао је Чамбер на жалбеном рочишту у Врховном суду Српске.

Он је осуђен и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја јер је нелегално посједовао пиштољ којим је злочин почињен.

Адвокат Палексић вијећу је образложио зашто сматра да је казна превисока те је затражио да се казна преиначи или укине и предмет врати на ново суђење.

- Казна је превисока и суд је цијенио само отежавајуће, а ниједну олакшавајућу околност. Одбрана је више пута изразила кајање, а настојали смо да се процес што прије оконча и предлагали споразум о признању. Оптужени није бјежао од одговорности, али не са овом квалификацијом дјела - казао је Палексић.

Указао је да је у овом предмету дошло до повреда кривичног поступка, те оспоравао квалификацију дјела тешко убиство, за које је бањалучко судско вијеће у пресуди оцијенило да је извршено на “бруталан начин”.

Истакао је и да је Чамбер, за кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја осуђен на годину и по затвора, док је максимална казна за дјело из става које се њему стављало на терет, до годину дана.

Одбрана је оспоравала и што суд није образложио одлуке којима оспорава њихове приговоре на незаконитост појединих доказа. Адвокат Палексић тврди да из чињеничног описа оптружнице не произилази намјера оптуженог да убије оштећеног, односно да умишљајно доведе у опасност живот друге особе

Тужилаштво на ову неправоснажну пресуду није ни улагало жалбу, а републички тужилац Махмут Шврака кратко је рекао  да остају код навода у одговору на жалбу одбране.

Чамбер је на тридесетогодишњу казну затвора за убиство Савановића осуђен у децембру 2021. године у бањалучком Окружном суду. Он је за тешко убиство добио 29 година те  за недовзољену производњу и промет оружја или експлозивних материја  годину и по затвора па му је изречена јединствена казна од 30 година.

Према пресуди, злочин се десио 31. децембра 2020. године око 22.30 часова испред бензинске пумпе „НИС Петрол“ у Трну. Те вечери прво је дошло до свађе, а затим и до физичког сукоба између Чамбера и Милана Ђуђевића са једне стране те Алексе Бабића и Савановића са друге стране. Ђурђевић је раније признао кривицу и добио годину затвора за помагање учиниоцу послије кривичног дјела. Како је наведено у првостепеној пресуди Чамбер и Ђурђевић „мерцедесом C“  дошли на пумпу, а Савановић и Бабић „мерцедесом GLK 220“. Током сукоба  је Чамбер  извадио извадио пиштољ „ЦЗ“, за који нема оружани лист ни дозволу за ношење, те је  исплио први хитац према „мерцедесу GLK“ који је погодио задњи лијеви точак. Након тога Савановиић и Бабић су сјели у возило и покушали да напусте лице мјеста, али их је Чамбер зауставио.

- Пришао је возилу са усмјереним пиштољем и отворио врата возача гдје био  Бабић који је изашао и дошло је до сукоба.  Чамбер је у намјери да га убије према Бабићу испалио хитац и погодио га у лијево стопало, нанијевши му устрелну рану. Савановић у намјери да спријечи напад Чамбера ударио песницом и оборио на асфалт, а он је  из тог положаја, у намјери да га убије, испалио хитац према Савановићу, који је у том моменту био окренут леђима и удаљен између два до три метра од њега-стоји у пресуди.

Додаје се да је Савановић  задобио прострелну рану карлице и трбуха, усљед чега долази до масивног унутрашњег искрварења. Превезен у Ургентни центар УКЦ-a Српске РС гдје је подлегао.

Даље се наводи да је Ђурђевић одвезао Чамбера с мјеста злочина како би му помогао да прикрије пиштољ и друге трагове.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана