Одбијено изручење САД "краља крипто валута"

Срна
Foto: Ал Џезира

ПОДГОРИЦА- Апелациони суд потврдио је рјешење Вишег суда у Подгорици којим је одбијено изручење САД држављанина Јужне Кореје До Квона, познатијег као "краљ крипто валута".

Из Апелеационог суда су подсјетили да је првостепеним рјешењем Вишег суда дозвољено изручење До Квона у скраћеном поступку ради кривичног гоњења због више кривичних дјела по молби Кореје, док је одбијено изручење овог окривљеног у скраћеном поступку по молби САД.

"Против овог рјешења није било жалбе, па је одлука Вишег суда у Подгорици правноснажна у дијелу у којем је дозвољено изручење у скраћеном поступку по молби Кореје", саопштено је на сајту Апелационог суда.

Апелациони суд је, како је наведено, по службеној дужности испитивао ово рјешење у ставу којим је одбијено изручење До Квона у скраћеном поступку по молби САД, како је то предвиђено Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима.

Због тога, како се наводи, Виши суд је доставио Апелационом суду списе предмета.

"Апелациони суд је оцијенио да је првостепени суд правилно утврдио испуњеност законских услова за изручење по обје молбе, сходно одредбама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, као и да је замолница Кореје приспјела прије него САД, па је правилном оцјеном овог и других критеријума из члана 26 Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, који се примјењује у случају када изручење исте особе тражи више држава, дао предност молби Кореје, а посљедично је одбио молбу за изручење САД", рекли су из Апелационог суда.

Они су закључили да је Виши суд за одлуку дао јасне и довољне разлоге, које је Апелациони суд прихватио.

"Краљ крипто валута" До Квон налази се у прихватилишту за странце у Црној Гори од 23. марта, након одслужене четворомјесечне казне затвора, на коју је осуђен због фалсификовања личних исправа.

Он је са сарадником ухапшен на аеродрому у Подгорици са лажним пасошем 23. марта прошле године, када су са тим документима покушали да отпутују приватним летом за Дубаи.

Према ранијем саопштењу Вишег суда, До Квона Јужна Кореја потражује због кривичног дјела непоштеног трговања, преваре и кршења јавне понуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана