Одбијена тужба Мерлине Ивић против МУП-а Српске

Срна
Одбијена тужба Мерлине Ивић против МУП-а Српске

БАЊАЛУКА - Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се као неоснована одбија тужба Мерлине Ивић која је тужила МУП Републике Српске за дискриминацију у предмету јавног окупљања, те је оцијењено да је МУП правилно примјењивао одребе закона о јавном окупљању када је ријеч о пријавама које је она подносила Полицијској управи Бањалука.

Према сазнањима Срне, Ивићева у тужби тврди да су пријаве које је поднијела за јавна окупљања у Бањалуци одбијене због тога што припада нефöрмалној групи "Правда за Давида", те је тврдила да је ријеч о тежем облику дискриминације, у смислу Закона о забрани дискриминације БиХ, а што је Окружни суд у Бањалуци пресудом одбацио.

Суд је у пресуди, која је донесена 20. маја, навео да тужитељ ничим није доказала постојање дискриминације, јер јој је тражено окупљање више пута одбијено, а имајући у виду да није поднијела доказе да је само њој, од свих, у том периоду тражених окупљања, одбијен захтјев да скуп организује на Тргу Крајине.

Суд је утврдио да чињеница да јој је више пута одбијен захтјев за организовање скупа на поменутој локацији, не значи постојање дискриминације.

Илићевој је, наводи се у пресуди, понуђено да наведени скуп организује у парку Младен Стојановић, локацији која је Одлуком Скупштине града Бањалука, од 14. децембра 2011. године одређена као простор на којем се, поред Трга Крајине, организују и одржавају јавни скупови, што је она одбила, свјесно прихватајући ризик да органи унутрашњих послова, у оквиру своје надлежности, процијене ризик најављеног окупљања на Тргу Крајине.

У пресуди се наводи да чињенице ове управне ствари у суштини не указују да је тужени, односно МУП Српске априори забранио окупљање, него је тужитељу понудио другу локацију, коју је она одбила, тако да се не може говорити о повреди њених Уставом загарантованих права, нити забрани окупљања.

Суд је утврдио да нису основани наводи тужбе да у побијаном рјешењу није правилно примијењен Закон о јавном окупљању, Устав Републике Српске и Европска конвенција о људским правима и основним слободама.

У пресуди се наводи да је задатак МУП-а Републике Српске, који је тужен, да утврди све релевантне чињенице ради заштите безбједности грађана, те јавног реда и мира.

Према оцјени Суда, тужени у оспореном акту правилно је навео да се процјена безбједоносног ризика одржавања скупа врши на основу свих безбједносно релевантних чињеница, а не само на основу онога што је планирао организатор јавног скупа.

Такође, Суд наводи да је МУП Српске правилно примијенио члана 13. Закона о јавном окупљању, уз потпуно и правилно образложење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана