Одбијена оптужница против полицајаца: Нема доказа за незаконито хапшење Бруне Батинића

Н.Т.
Одбијена оптужница против полицајаца: Нема доказа за незаконито хапшење Бруне Батинића

БАЊАЛУКА - Оптужница против командира Полицијске станице Центар Владана Шикуљака, његовог помоћника Мише Волфа, те полицајаца Дејана Новића и Ениса Мушиновића, која их терети за незаконито хапшење Бруне Батинића (68) није потврђена због недостатка доказа, потврђено је "Гласу Српске".

Оптужницу против њих је одбио судија за претходно саслушање Основног суда у Бањалуци. Како сазнајемо судија сматра да уз оптужницу нису приложени докази који потврђују намјеру оптужених да почине кривична дјело која су им стављена на терет. Такође у рјешењу о одбијању оптужнице стоји да нису достављени докази да је Шикуљак имао својство службеног лица у вријеме почињења кривичног дјела.

- Из материјалних доказа произилази да је у вријеме почињења кривичниог дјела имао својство грађанина, а дјела која су му стављена на терет може извршити службено или одговорно лице-сматра судија.

Суд је утврдио да је Волф издао наредбу за легитимисање већег броја лица јер је безбједоносна процјена говорила да би у дворуишту храма Христа спаситеља могло доћи до нарушавања јавног реда и мира.

- Он је од надлежних упознат да постоји могућност диоласка већег броја људи из ФБиХ те да честа окупљања у дворишту Храма онемогућава одржавање вјерског скупа. Међутим, није утврђено да је код осумњиченог Волфа постојао умишљај намјера за идвршење кривичних дјела-наводи се у поменутом рјешењу.

Када су у питању полицајци Новић и Мушиновић суд сматра да су они жељели да на законит начин обаве легитимацију већег броја лица.

- Не постоје ваљани докази изузев свједочанства оштећеног да му они нису рекли разлоге за провјеру идентитета. Из материјалних доказа је видљиво да се у датој ситуацију утврђивање идентитета није моглу обавити на други начин осим лишењем слободе оштећеног. Нису достављени докази о противправном лишењу слободе и о повреди људског достојанства злоупотребом службеног положаја - сматра између осталог судија који је одбијо оптужницу против поменутог четверца.

Против  рјешења о одбијању оптужнице тужилаштву је дозвољена жалба трочланом судског вијећу, у року од 24 сата, односно до сутра.

Оптужницу у овом слулају подигло је Окружно јавно тужилаштво Бањалука крајем јула. Шикуљку и Волфу на терет је стављено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења, док су полицајци Новић и Мушановић оптужени за повреду људског достојанства злоупотебом положаја, те противправно лишење слободе на штету Батинића, држављанина Шведске.

- Осумњичени су 20. јуна 2019. године прекорачењем граница службеног овлаштења и неизвршавањем службене дужности теже повриједили права другог, односно злоупотребом својих овлаштења поступили на начин којим се вријеђа људско достојанство и другог противправно затворили - наводи се у одбијеној оптужници.

Ради се о хапшењу у центру Бањелуке на једном од окупљања групе "Правда за Давида". Инцидент се одиграо  наочиглег десетина свједока, новинара и све је снимљено објективима више камера. Након што се Батинић поздравио са члановима ПЗД пришли су му полицајци, тражећи документе. Батинић је одбио да се представи, захтјевајући објашњење због чега га легитимишу. Један од полицајаца  га је ухватио под руку и када је Батинић покушао да се ослободи Новић и Мушиновић су га оборили на плочник. Придружила су им се још четири полицајца и  лисицама му везали руке на леђима и одвели га у станицу. Батинићу је послије хапшења указана љекарска помоћ, а исто вече је пуштен и издат му је прекршајни налог због "ометања државних органа у вршењу јавних функција".

Након инцидента Полицијска управа Бањалука је саопштила да је Батинић ухапшен јер је "одбио да покаже личне документе приликом покушаја полицијских службеника да га легитимишу". Тада су додали и да је приликом хапшења је пружао "активан отпор".

Бранилац Новића и Мушииновића Марко Микеш је казао да су они часно и поштено радили свој посао.

- Батинић је одбио наређења полицајаца и ради тога је лишен слободе. Новић и Мушиновић ништа погрешно учинили при лишењу-рекао је Микеш.

Додао је да је одлука Суда више него очекивана и у складу са законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана