Од почетка године суспендовано 14 полицијских службеника

Srna
Од почетка године суспендовано 14 полицијских службеника

Министарство унутрашњих послова Републике Српске, на челу са министром Драганом Лукачем, провело је ове године праву чистку у својим редовима и одстранило велики број полицајаца који су склони узимању мита и другим коруптивним радњама, те непрофесионалном понашању.

Из МУП-а Републике Српске зa banjaluka.net потврђено је да је од почетка ове године суспендовано 14 полицијских службеника из различитих организационих јединица, а највише из Полицијске управе Бањалука, јер су у највећем броју случајева тражили и узели мито од грађана како би им "прогледали кроз прсте", односно опростили уочене незаконите радње.

Међутим, такав "рад" их је скупо коштао, па су сви редом суспендовани, јер је министар Лукач одлучан да ту појаву сузбије у највећој могућој мјери и покаже осталима за примјер како ће се провести сви они који се одлуче на такво непрофесионално понашање у униформи полиције Републике Српске.

Наиме, према сазнањима портала banjaluka.net, Лукач је веома одлучан да се полицајцима склоним узимању мита и непрофесионалном понашању стане у крај, а о томе довољно говоре и информације да од својих сарадника тражи да се до танчина испитају све информације, па чак и полуинформације које пристижу о понашању појединих полицајаца. Таква одлучност и предан рад на тим случајевима су у коначници и дали резултате, што је за сваку похвалу.

Тако су у овој години суспендовани Ж.К., службеник Управе за полицијску обуку због неизвршавања и неблаговременог извршавања радних задатака, конзумирања алкохола на радном мјесту и понашања које штети угледу службе, затим Н.Г., службеник ПУ Бањалука због изнуде и тражења мита, као и Ј.Ф. службеник ПУ Бањалука. Суспендовани су и полицајци ПУ Бањалука В.В. због нарушавaња јавног реда и мира и угледа МУП-а РС, те Д.П., З.К., П.К. и Д.Г. јер су од возача тражили и примили мито.

Поред њих, суспендовани су и полицајци ПУ Приједор В.Г., Б.Ш., Н.Д. и Р.С. јер су у вријеме ванредног стања узели мито од возача, док је И.Ш., полицајац ПУ Приједор, суспендован због учешћа у тучи, непријављивања догађаја и удаљавања са лица мјеста. У овој години, суспендован је и полицајац ПУ Зворник Ђ.П., јер је пропустио да на прекршајном налогу констатује одбијање пријема чиме је МУП-у оспорио да докаже уручење налога, а грађанину онемогућио право на судски поступак.

Из МУП-а Српске најављују да ће и у наредном периоду свако незаконито понашање полицајаца бити санкционисано, јер апсолутно не желе да било који појединац из њихових редова наруши углед полиције Републике Српске који се гради 28 година, и у ратним и у мирнодопским условима.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива све оне који имају сазнања о непрофесионалном и незаконитом поступању припадника МУП да то пријаве, како би се ти наводи могли истражити и ти појединци процесуирати. Дужност сваког припадника МУП Републике Српске је да своје послове и задатке обавља професионално и законито - рекли су из МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана