Од 20 ухапшених у акцији "Сториџ 2" притвор одређен за њих 14: Марихуану производили у лабораторији у Словенији

Небојша Томашевић
Од 20 ухапшених у акцији "Сториџ 2" притвор одређен за њих 14: Марихуану производили у лабораторији у Словенији

САРАЈЕВО - Вођа криминалне групе која је разбијена у акцији "Сториџ 2" Душан Ловреновић, који је у бјекству, организовао је производњу марихуане у Словенији, гдје и откривена илегална лабораторија, сазнаје "Глас Српске".

Према нашим информацијама, осумњичени су веће количине дроге набављали у Албанији, Црној Гори и Холандији, а гасне пиштоље у Словачкој. Сазнајемо да су све довозили у Градишку, гдје су наркотике препакивали, а оружје преправљали у убојито за даљу продају.

Током акције пало је 20 осумњичених, од којих је пет пуштено након испитивања. Одлуком Суда БиХ на захтјев Тужилаштва притворено је 14 лица. Иза решетака су завршили Вељко Угреновић, Младен Грбић, Саво Драгишић, Саша Видовић, Александар Витез, Филип Муњеран, Гордан Гвозден, Дражен Каран, Драгослав Радаковић, Дарко Вујић, Костадин Балабан из Градишке, Небојша Тојагић из Бањалуке, Дарио Ташков из Новог Града и Радивој Лекић из Лакташа. Саша Наранчић из Српца једини је пуштен на слободу од њих 15 за које је Тужилаштво тражило притвор.

Извор близак истрази је појаснио да су осумњичени наркотике препакивали у Градишци у мања паковања за продају те их кријумчарили у Загреб, Осијек, Будимпешту, Штутгарт и Берлин.

- Дрогу су превозили у специјално припремљеним возилима, а о продаји се договарали путем криптованих апликација "Скај" и Анон". Откривено је да је група почетком децембра 2020. у Градишку довезла чак 460 килограма сканка како би је препродала у Хрватску. Наркотике је Душан Ловреновић преузео од Драгана Гајића који је касније ухапшен. Када је то чуо, Ловреновић је одлучио да премјести дрогу јер би Гајић могао да открије штек - рекао је наш извор и додао да је Душан то радио у сарадњи са оцем Миливојем и Предрагом Петковићем, који су у бјекству, те Младеном Грбићем и Сашом Видовићем.

Појаснио је да су осумњичени прије премјештања дроге из врећа одвадили 150 килограма сканка и продали, а остатак дроге су помијешали са трином и сијеном да намире на 460 килограма, да Гајић не открије мањак.

- Вреће су сакрили у викендицу у Церовљанима код Градишке и анонимно дојавили полицији локацију наркотика - појаснио је овај извор.

Истакао је да је ова група у мају успјела да у Словенију прокријумчари хероин вриједан 38.000 евра. Осумњичени су, како сазнајемо, гасне пиштоље куповали од фирме "Тассат" у Словачкој те их превозили у Градишку, гдје су их преправљали у убојито оружје и продавали. Полиција је успјела да открије да су тако прерађена 23 пиштоља продали у Њемачкој за 53.000 евра. Препродају оружја је организовао Душан Ловреновић, а пиштоље је у Берлин одвезао Драгишић. Пиштоље је пронашла полиција Њемачке и на њима је нађен Драгишићев ДНК. Осим тога, током истраге је откривено да су продали 17 пиштоља у Србији.

Током акције "Сториџ 2" претресено је 50 локација, нађена лабораторија за производњу марихуане те заплијењено 11 скупоцјених возила, око 100.000 КМ, четири пушке као и два пиштоља. 

Потрага

Акцијом "Сториџ 2" обухваћено је шест особа које су у бјекству. Осим Душана Ловреновића, који је означен као главни за набавку наркотика и оружја, трага се и за његовим оцем Миливојем Ловреновићем, за којим је била расписана потјерница због убиства Страхиње Стојановића у Београду. Трага се и за Предрагом Петковићем, Јовицом Грујићем, Дариом Јекићем и Владицом Павловићем, а за њима ће, како је рекао тужилац, бити расписане потјернице. Петковић је такође означен као организатор групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана