Објављена листа најтраженијих бјегунаца у ЕУ, двојица из БиХ (ФОТО)

ГС
Објављена листа најтраженијих бјегунаца у ЕУ, двојица из БиХ (ФОТО)

Европска мрежа активних тимова за тражење бјегунаца (ЕНФАСТ) уз подршку Европола покреће кампању у потрази за најтраженијим бјегунцима у Европској унији 2023. године.

Списак преступника је управо ажуриран, а циљ овогодишње кампање је подизање свијести јавности о бјегунцима који се траже због почињења тешких кривичних дјела.

У оквиру овогодишње кампање објављена је нова листа тражених криминалаца. Ове године је објављено више од педесет профила бегунаца који су повезани са тешким злочинима. Неки од злочина које су починили бјегунци на овогодишњој листи укључују убиство, трговину људима, оружану пљачку или сајбер криминал, преноси Н1.

Извршна директорка Европола Кетрин Де Бол рекла је: „Сарадња земаља ЕУ и сарадња са грађанима Европске уније кључна је у покушају проналажења тражених бјегунаца. Ови криминалци бјеже из земље у земљу и више пута измичу полицији. Потребно је само неколико тренутака да прегледате нашу листу најтраженијих бјегунаца у Европској унији и спасите потенцијалне жртве. Посјетите интернет страну и помозите нам да их пронађемо. Будите наш нови херој“.

На листи најтраженијих бјегунаца које тражи Европол налазе се и држављани Босне и Херцеговине. Европол тако трага за Младеном Самарџијом, а потјерницу је расписала Словенија, чије држављанство такође посједује.

Младен Самарџија је рођен 1990. године, а терети се да је као члан међународне криминалне групе која је дјеловала у оквиру веће међународне криминалне групе из Црне Горе под називом “Кавачки клан”.

Преко Скај комуникације координисао је руковање и испоруку илегалне дроге и новца те врбовао нове чланове криминалне групе. Кривичним радњама себи је противправно прибавио велику имовинску корист. Самарџија је означен као опасан.

Хрватска тражи Томислава Дрмића, који има двојно држављанство - Хрватске и БиХ.

Дрмић, који има 30 годинам тражи се због више кривичних дјела и то: Злочиначко удруживање и чињење кривичних дјела у оквиру злочиначког удружења, неовлаштена производња и промет дрогама, те недозвољено посједовање, израда и набављање оружја и експлозивних материја.

Сматра се  опасним, насилним, наоружаним и склоним бијегу.

На листи се налази Саша Бибић, који има српско држављанство, и који користи лажно име Спиридон Сикиотис. Оптужен је за покушај убиства.

Како се наводи на сајту, у истрази за покушај убиства Луксембург тражи Бибића, за кога се сумња да је учествовао у кривичном дјелу, која се догодило у главном граду Луксембурга 19. априла 2023. године.

Додаје се да је Бибић са саучесником провалио у стан, који се налази на другом спрату стамбене зграде, гдје је извршио убиство у покушају убодом оштећене шрафцигером, прије него што је побјегао са лица мјеста са бројним комадима украденог накита.

Тренутно се не зна гдје се Бибић налази, а на листи је ознаћен као опасан.

Још двије особе из региона налазе на овој листи и то Давор Чизмок из Хрвтске и Марина Крамбергер из Словеније.

Давор Чизмок (43) тражи се због два тешка убиства, за која је неравоснажно осуђен на 34 године затвора. Могао би бити опасан, насилан и/или наоружан.

Марина Камберге (33) тражена је због серијских превара.

"Тражена особа је серијска преварантица која је у бјекству од 20. јула 2021. Злочине је наставила да чини и док је у бјекству. Лажно се представљајући убјеђује људе да јој пребаце велике суме новца, или да јој понуде смјештај или изнајмљују аутомобиле на дужи период, док трошкове најма не плаћа. Напомињемо да тражена особа често путује и највјероватније остаје заједно са другом женом", истиче се на сајту ЕНФАСТ-а.

ЕНФАСТ и Европол позивају грађане ЕУ да посете веб страницу и погледају слике ових бегунаца како би евентуално препознали неког од њих.

Тема овогодишње кампање је да се грађанима омогући да се укључе у причу и сами постану суперхероји. Ове године кампања ће бити представљена на Dutch Heroes Comic Conu у Утрехту у суботу, 18. новембра.

Све што треба да урадите је да посјетите најтраженији веб сајт ЕУ за бјегунце, отворите очи и пошаљете анонимни савјет преко веб странице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана