Новинар Морача одбио открити извор па постао осумњичени

ГС
Foto: МУП РС

БАЊАЛУКА - Новинар ЕуроБлица и портала СрпскаИнфо Никола Морача саслушан је у ПУ Бањалука због наводне "повреде тајности поступка".

Он је саслушан данас у својству осумњиченог за кривично дјело повреда тајности поступка

Морача је саслушан због текста који је објавио у вези са случајем силовања осамнаестогодишње дјевојке, које је недавно пријављено у Бањалуци, а за које је осумњичен М.К. (19) из Бањалуке, преноси UNA Wolrd.

Полицијски службеници су, уз сагласност тужиоца Гордане Мијатовић, од новинара Мораче одузели мобилни телефон,који је депонован у Основни суд у Бањалуци.

Тражили ме свуда, сем код куће

Морача je за UNA World рекао да је позван на информативни разговор, на који се уредно одазвао.

"Синоћ сам добио информацију да ме двојица инспектора траже на свим могућим адресама, осим на оној на којој живим 20 година. Чим сам то сазнао позвао сам Оперативно дежурство ПУ Бањалука и рекао им да сам код куће, те оставио број телефона на који могу да ме контактирају", прича Морача.

Он каже да је јутрос добио позив на информативни разговор на који је отишао у пратњи адвоката Светозара Бајића, који заступа "ЕуроБлиц".

"Дошли смо у канцеларију на четвртом спрату и то је изгледало као угодно чаврљање све до момента када су полицијски службеници од мене тражили да откријем ко ми је био извор информација из текста који сам објавио у вези са наводним силовањем у Бањалуци. Наравно, одбио сам да откријем ко је извор. Онда ми је саопштено да ћу, уколико откријем извор, имати статус свједока. Поново сам одбио и онда сам добио статус осумњиченог", рекао је Морача.

Одбио да открије извор па постао осумњичени

Појашњава да је потом саслушан у својству осумњиченог за кривично дјело повреда тајности поступка.

"Испитивали су ме о тексту и питали нешто у стилу зашто сам открио идентитет жртве, иако у тексту ни иницијали жртве нису објављени. Наведени су иницијали осумњиченог, што је саопштило и Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци. Занимало их је шта је повод за писање тог текста? Објаснио сам да је повод било то што је тужилаштво саопштило да је за осумњиченог за силовање тражило мјере забране, а не притвор, па је било логично да испитамо да ли се ради о некој опасној особи будући да је пуштен на слободу", рекао је Морача, напомињући да су истражиоци "повезивали" његов текст са текстовима других медија, као и наводе са друштвених мрежа што се њему као аутору текста никако не може спочитавати.

Након тога полицијски службеници су му одузели мобилни телефон, што је формално евидентирано као добровољна предаја, јер би у супротном Морача у полицији морао да остане још најмање пет сати док би истражиоци евентуално добили наредбу суда.

"Телефон је тражен уз сагласност тужиоца Гордане Мијатовић, под изговором "да виде с ким ја то контактирам". Адвокат ми је рекао да ћу, ако не потпишем добровољну предају телефона, много дуже морати остати у полицији и на његов приједлог сам пристао да предам телефон који је депонован у Основни суд", истиче Морача, напомињући да је морао да иде по дијете у вртић.

Осим, Мораче на информативни разговор у ПУ Бањалука данас су позвани одговорни уредник "ЕуроБлица" Синиша Тркуља, директор развоја и извршни уредник портала "СрпскаИнфо" Борис Лакић, као и новинар "Гласа Српске" Небојша Томашевић, који је испитан као свједок у вези са објавом иницијала жртве, које је саопштио Основни суд у Бањалуци. Саопштење можете наћи на овом линку.

О овом случају се изјаснио и Клуб новинара Бањалука који тражи хитно изјашњење МУП-а Републике Српске и надлежног тужиоца због начина на који је новинар "ЕуроБлица" и "Српскаинфо" Никола Морача саслушан.

"Новинар није дужан да открије извор информација и сваки покушај изнуде те информације од новинара може да се сматра ударом на медијске слободе. Посебно забрињава чињеница да му је одузет телефон, што може угрози и приватност новинара, али и извора‼", наводи се у саопштењу Клуба новинара Бањалука.

Такође се и редакција "Српскаинфо" огласила се поводом данашњег саслушања њиховог новинара Николе Мораче, одговорног уредника Синише Тркуље и директора развоја и извршног уредника за онлајн Бориса Лакића у Полицијској управи Бањалука.

У саопштењу се наводи следеће:

Новинар "ЕуроБлица" и "Српскаинфо", Никола Морача, одговорни уредник Синиша Тркуља и директор развоја и извршни уредник за онлајн Борис Лакић, позвани су данас на информативни разговор у Полицијску управу Бањалука.

Полиција сумњичи Морачу за наводно кривично дјело повреда тајности истражног поступка. Од нашег новинара, уз присуство адвоката, инспектори су тражили да ода своје изворе који су му помогли да дође до информација у тексту о силовању 18-годишњакиње, које је недавно пријављено у Бањалуци.

Након што је одбио да то учини, јер има професионалну обавезу да штити изворе, Морачи је саопштено да има статус осумњиченог, те му је уз сагласност тужиоца одузет мобилни телефон.

Никола Морача је дугогодишњи новинар наше редакције, новинар који је у каријери написао мноштво истраживачких текстова о деликатним темама, од којих се многи нису свидјели истражним органима. 

Имамо основа да сумњамо да је данашњи потез полиције заправо злоупотреба конкретног случаја, да је усмјерен лично на нашег новинара, те тврдимо да се ради о отвореном притиску на њега, нашу редакцију и новинарску професију у Републици Српској.

Редакција "ЕуроБлица" и "Српскаинфо", као дио угледне медијске компаније "Рингиер", у извјештавању строго поштује новинарски кодекс и етику, те је увијек била на страни жртве.

И овај пут спремни смо да уклонимо, за полицију, спорне текстове, али напомињемо да то ни у ком случају не имплицира нашу кривицу у овом случају.

Редакција најоштрије осуђује потез Полицијске управе Бањалука. Редакција снажно стоји иза новинара Николе Мораче, као и иза свих својих новинара, уредника и осталих запослених. Позивамо полицију да обустави истрагу против Мораче, Тркуље и Лакића и да им се омогући професионални новинарски рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана