Нови детаљи о акцији "Старт": СИПА блокирала трансакције вриједне пола милиона КМ

Н. Т.
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Агенција за истраге и заштиту СИПА привремено је обуставила трансакцију вриједну 429.820 КМ и 82.289 евра за девет особа и шест правних особа које су обухваћене акцијом "Старт".

- У оквиру акције претресом пет сефова на четири локације пронађено и привремено одузето 17.100,00 конвертибилних марака и 9.290,00 евра те одређена количина златног накита и документације која може послужити као доказ у кривичном поступку. У наставку оперативних активности, данас 10.маја  полицијски службеници СИПА-е, приликом претреса два сефа чији су корисници неке од предметних особа, открили су и привремено одузели 1.000,00 конвертибилних марака и 2.670,00 евра - саопштила је СИПА.

Како је раније саопштено из полиције Кантона у акцији "Старт" ухапшени су седам особа, пет мушкараца и двије жене.

Међу ухапшенима су начелник општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић, те његов син  Сеид, секретарица Општине Алма Дестановић, власник фирме "Плаза" Елмедин Каришик.

- За организовани криминал, односно прање новца, терете се Е.К. (33), Е.Б. (38), Е.Р. (31), М.Д. (33) и С.Х. (29), сви из Сарајева.Због сумње у организовани криминал, а у вези са злоупотребом положаја или овлаштења, примањем дара и других облика користи, давањем дара или других облика користи  и прањем новца ухапшени су И.Х. (60) и  А.Д. (42) из Сарајева-саопштено је из полиције.

Како је саопштено из Тужилаштва, оца и сина Хаџибајриће, те Каришика и Дестановићеву, терете за кривична дјела организирани криминал, злоупотреба положаја или овлаштења, прање новца те примање и давање дара.

- Сумњиче се да су од 2019. до маја 2023. године Ибрахим Хаџибајрић и Каришик, организовали и руководили криминалном групом чији су чланови били Дестановић, Сеид Хаџибајрић и друге особе. Поједини чланови групе су међусобно комуницирали путем инсталиране апликације СКY, како би прикривали трагове и у коначници договарали почињење кривичних дјела. Дакле, терете се да су незаконито издавали у закуп паркинг просторе на подручју Општине Стари Град за најмање три фриме над којима су имали контролу и незаконито зарадили више стотина хиљада марака. Осумњиченом Хаџибајрићу додатно се на терет ставља и незаконито додјељивање некретнине једној особи са подручја Стари Град, од које је примио мито у износу од 150.000 КМ - рекли су у Тужилаштву.

Више од 150 полицијских службеника Управе полиције МУП-а КС учествовало је у реализацији акције "Старт". Извршени су претреси на 30 локација на подручју општина Стари Град, Ново Сарајево, Вогошћа и Илиџа.

Претресима су обухваћени стамбени објекти, пословне и службене просторије, те путничка моторна возила. У претресима је пронађена и изузета документација, електронски уређаји за похрањивање података, готови новац и накит, као и бројни други предмети и докази од интереса.

Како је саопштила СИПА активности у акцији Старт су предузете због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал и прање новца, прописана Кривичним законом БиХ, те кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења, прање новца и примање дара и других облика корист, прописана Кривичним законом Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана