Нови детаљи хапшења на Јахорини: Самарџија осумњичен за шверц више од 40 килограма дроге

Н. Т.
Нови детаљи хапшења на Јахорини: Самарџија осумњичен за шверц више од 40 килограма дроге

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Младен Самарџија (33), члан криминалне групе коју терете да је у протеклом периоду препродала више од 40 килограма наркотика, ухапшен је на Јахорини у полицијској акцији "Токио", потврђено је "Гласу Српске".

Како је саопштено из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наводећи иницијале ухапшеног, у оквиру акције која се спроводи дуже вријеме до сада је одузет килограм кокаина, 8.000 КМ, 122.580 eвра, четири пиштоља, лаптоп, више мобилних телефона, мања количина марихуане, 20  метака калибра 9x19 милиметара те више возила.

Хапшење су извели припадници Управе за организовани и тешки криминалитет и Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП-а.

- Акција "Токио" је усмјерена на лишење слободе члана организоване криминалне групе који се у претходном периоду бавио препродајом опојне дроге кокаин. Слободе је лишено лице држављанин Словеније и БиХ М. С., за којим је расписана Интерполова потјерница Словеније за кривично дјело неовлаштена производња и промет опојних дрога. У оквиру истраге која је трајала дужи временски период под надзором Тужилаштва БиХ, утврђено је да је М. С. након бјекства у БиХ наставило руководи организованом криминалном групом која се бави међународном трговином опојним дрогама на подручју Европске уније, БиХ, Србије и Црне Горе - саопштено је из МУП-а Српске.

Додали су да је истрагом документован превоз и продаја више од 40 килограма дроге кокаин и пола килограма опојне дроге хероин.

- У акцији „Токио“ са припадницима Управе за организовани и тешки криминалитет учествују и полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а уз подршку Европола. Лице лишено слободе ће након криминалистичке обраде бити предато поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ, а против њега биће поднесен извјештај о учињеним кривичним дјелима организовани криминал, неовлаштени промет опојним дрогама, прање новца и ометање рада правосуђа – наводи се у саопштењу МУП-а РС.

Самарџија се од августа ове године налази на ажурираној листи бјегунаца Европске уније и налази се међу 50 најтраженијих. Потјерница је објављена на страници www.eumostwanted.eu.

Како је наведено, власти Словеније га потражује због избјегавања доласка на суд пред којим се против њега води поступак за организовани криминал и трговину наркотицима. Терете га да је био члан међународне криминалне групе која је дјеловала у оквиру веће међународне криминалне организације из Црне Горе. Позивајући се на документе из истраге словеначки медији су наводили да је Самарџија важио за добављача хероина који је у августу 2020. био мета прикривених истражилаца словеначке полиције. Како је објављено, тајни агенти су од Самарџијиних курира куповали хероин, а на кесицама су откривени и његови отисци прстију.

Самарџија је хапшен и прошле године  на Палама када му је у возилу пронађено 58.400 евра у кешу и четири мобилна телефона који су заједно са аутомобилом привремено одузети. Тада је пуштен на слободу јер га од изручења Словенији штити двојно држављанство. Такође, Самарџија се у медијима помињао и као кум вође "шкаљарског клана" Јована Вукотића који је убијен у Турској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана