Никола Шпирић свједочио на суђењу директорици Агенције за банкарство РС: Банке скупа играчка у рукама власника

Небојша Томашевић
Никола Шпирић свједочио на суђењу директорици Агенције за банкарство РС: Банке скупа играчка у рукама власника

БАЊАЛУКА - Исплата осигураних депозита након ликвидације Бобар банке урађена је за свега мјесец дана без проблема и домино ефекта за остале банке захваљујући, између осталог, и брзим информацијама од Агенције за банкарство Републике Српске.

 

Казао је ово, у бањалучком Окружном суду на суђењу бившој директорки поменуте агенције Славици Ињац, свједок тужилаштва предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић. Он је у вријеме проблема и пропасти Бобар банке био министар финансија у Савјету министара БиХ и замјеник предсједника Агенције за осигурање депозита.

- Процес стечаја и одузимања дозволе Бобар банци је јединствен примјер, јер је исплаћено 155 милиона депозита без домино ефекта. За проблеме у Бобар банци  смо знали, али морало се радити опрезно и не ићи са свим информацијама у јавност да се не би створио стампедо и пропаст других банака и угрожавање банкарског система - казао је Шпирић.

Тужилац Сњежана Петковић није била задовољна његовим одговором па му је рекла да он прича о ономе што је урадила Агенција за осигурање депозита, а њу интересује шта је и како радила Агенција за банкарство РС.

 -  Шта је предузимала та агенција? Јесте ли износили незадовољство да су информације о банкама недовољне и увијек исте садржине? - питала је тужилац Петковић.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић упозорио је тужиоца да не поставља тако питања јер не жели да чује до краја шта свједок говори.

 -  Колико сам ја разумио, свједок је рекао да је Агенција за осигурање депозита БиХ могла да брзо реагује захваљујући између осталог брзим информацијама Агенције за банкарство - казао је Јукић, те упитао свједока је ли то тако, на шта му је он одговорио да јесте.

Шпирић је још истакао да је највећи проблем банкарског сектора непостојање јасне границе између власничке и управљачке структуре, те проблем са повезаним лицима. Према његовим ријечима те проблеме имала је и Бобар банка, што је скупо плаћено.

 -  Власнику је тешко објаснити да има лоше пласмане према повезаним лицима јер он жели да их спаси, а угрожава банку. Банка је скупа играчка у рукама власника. Банке су живи организам и чинили смо све да се спаси банка. Регулатор је провео све и није могао да је спаси - казао је Шпирић

Он је на питање одбране Ињчеве, рекао да у вријеме док је био члан управе Агенције за осигурање депозита није примијетио да је Агенција за банкарство РС урадила нешто неправилно.

 - Мјере које су предузимали у то вријеме биле су одговарајуће. Имали смо велико повјерење у Агенцију за банкарство и да нисмо имали информација од њих, проблеми би били већи - казао је Никола Шпирић.

Оптужница

Оптужницу против Славице Ињац и још 15 особа подигло је Тужилаштво БиХ којом их терети да су од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом начинила штету од 122,5 милиона КМ.

Терете их да су циљано пласирали кредите предузећима члановима “Бобар групе” без минималног осигурања, што је довело до пропасти “Бобар банке”. Пропали су и изгубљени депозити многих институција БиХ и ентитета, средства општина и јавних предузећа и депозити грађана. Предмет против Ињчеве је, због њених здравствених проблема, 2018. године пребачен из Суда БиХ у Окружни суд у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана