Несталим авионом управљала жена из Молдавије, потрагу отежавају неприступачан терен и магла

Јелена Станић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА – Спортским авионом који се јуче нестао док је летио изнад Козаре управљала је Молдавка са румунским држављанством (31), мајка двоје дјеце, а с њом је био оператер из Београда (34), потврђено је "Гласу Српске".

Они су запослени у фирми "СТС авијација", чији су радници такође на терену у потрази за авионом.

-  Пилот и оператер, који је већ десет година ради за ову фирму, су неких пет или шест дана у Бањалуци, а дошли су из Хрватске, гдје су исто радили акцију вакцинисања животиња. Авион је полетио из Бањалуке, а након неких пет часова лета сигнал се изгубио изнад Козаре. Авион је прије полијетања био на редовном сервису и прегледу и био је исправан – каже саговорник "Гласа".

"Глас Српске" сазнаје да се прошле године у Румунији догодила несрећа са авионом ове фирме.

- Авион се покварио и пилот је морао хитно да слети у шуму. Оператер и пилот су успјели да изађу прије него се летјелица запалила и у потпуности изгорјела. Телефоном су позвали помоћ која их је пронашла након два и по сата.

Потрага за несталим "пајпером 28" још траје и то на површини од око 200 хектара изузетно неприступачног терена. Већином је ријеч о шумском подручју, а потрагу за несталим авионом отежавају изузетно тешки временски услови и ниска температура. Видљивост је слаба због густе магле.

У потрази учествују полицијски службеници Полицијске управе Градишка, заједно са полицијским службеницима Полицијске управе Приједор, Специјалне антитерористичке јединице, као и јединица Жандармерије, а у потрази је укључен и дрон.

На тарену су и планинари, лугари и друге организације, као и Републичка управе Цивилне заштите.

- Претражује се други дио планине Козара који синоћ нису успјели да прођу – рекла је портпарол Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Миљановић.

Она је додала да у потрази за сада не учествује хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске због слабе видљивости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана