Научним радовима доказују невиност Обрена Петровића и Милка Видаковића

Небојша Томашевић
Научним радовима доказују невиност Обрена Петровића и Милка Видаковића

БАЊАЛУКА – Одбрана бившег градоначелника Добоја Обрена Петровића и некадашњег шефа Одсјека цивилне заштите Милка Видаковића, оптужених због поплава у Добоју 2014. године, на суђењу у бањалучком Окружном суду је предала неколико научних радова о поплавама којима доказују невиност оптужених.

 Петровића и Видаковића добојско Окружно тужилаштво терети за изазивање опште опасности током поплава у мају 2014. године у којима је настрадало 11 људи и причињена велика штета.

Бранилац оптуженог Петровића, Јадранка Ивановић суду је између осталог предала научне радове "Поплаве и лекције научене из поплава", "Поплаве на Балкану 2014", "Узроци поплава у сливу ријеке Босне с освртом на поплаве из 2014" године, Појаснила је да тим документима доказује шта се све дешавало у вријеме поплава, каква је то била катастрофа и њен обим. Осим тога предала је и неколико пресуда других судова које се односе на предмете везане за поплаве и у којима је пресуђено да се радило о "вишој сили" и "катастрофи".

Адвокат Ивановић се пожалила да није могла да добије Пословник о раду Штаба за ванредне ситуације Добоја јер су јој у Градској управи рекли да је нестао у поплавама.

- Тај Пословник је битан да се види надлежност штаба и да је то тијело радило тимски и доносило одлуке, а командант штаба их је проводио-рекла је између осталог Ивановићева и затражила од суда да прибави те доказе.

Адвокат је судском вијећу предала и неколико одлука републичких органа као и оних на нивоу БиХ између осталог и Министарства безбједности те је истакла да тим документима доказује да ти органи у вријеме поплава нису радили опно што су требали у складу са законом.

Истакла је да доказује и да је међусобно обавјештавање између органа на нивоу БиХ, ФБиХ и РС у вријеме поплава било закашњело и не благовремено.

Тужилац Мустафа Јупић истакао је да су докази које провела одбрана нерелевантни за оптужницу. Предсједник судског вијећа Зорица Барош упознала је присутне да је из Завода за судску медицину Републике Српске обавјештена да ће вјештачење које им је наложено, односно провјера налазе обдукције страдалих током поплава у Добоју 2014. године бити окончана до краја јула.

Ову провјеру раније предложила одбрана оптужених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана