Настављено суђење Зељковићу: Комисија за набавке није се састајала

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА – Комисија за јавне набавке медицинске заштитне опреме није се састајала, а маске које су наручене од конзорцијума предузећа "Проконтрол" и "Промединг" одговарале су потребним стандардима и њихова цијена од 6.90 КМ по комаду тада је била прихватљива.

Ово је, у бањалучком Окружном суду рекла помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Јела Аћимовић на суђењу бившем директору Института Браниславу Зељковићу и осталим оптуженим у предмету "Корона уговори".   

Осим Зељковића, оптужени су директор  фирме "Проконтрол" из Бањалуке Славко Бојић, те директор  фирме "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац,  као и власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић те бивши директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.

Аћимовићева је потврдила да је била члан Комисије за јавне набавке у ИЈЗ РС, али да је њен посао био да процијени техничке карактеристике робе, да ли одговарају стандардима и потребама. 

Истакла је да је у вријеме набавки била запослена у епидемиолошкој служби у Институту. 

Потврдила је да се у случају набавки медицинских маски, односно заштитних маски КН95 од конзорцијума "Проконтрол-Промединг" радило о преговарачком поступку. Тај конзорцијум је за институт набавио 50.000 поменутих маски за укупно 345.000 КМ.

- Нисам проучавала процес набавки, а у овом случају прво сам добила информативну понуду коју ми је донијела колегиница Вања Чанковић из службе за економско финансијске послове. Утврдила сам да сертификат маски одговара стандардима и прописима - рекла је Аћимовићева.

Појаснила  је да се документација припремала у дан или два дана и да се радило о хитним ванредним набавкама. Казала је да у вријеме поменутих набавки није имала информације чиме се бави фирма "Проконтрол" те да је касније из медија сазнала да нема дозволу за набавку медицинске опреме. Потврдила је да, иако на записнику Комисије за јавне набавке о оцјени квалитета понуђача за набавку медицинских-респираторних маски пише да су се састајали, то није било тако.

 

- Комисија се није састајала, већ смо добијали документацију  која је мени долазила  са потписом предсједника комисије Драгана Обрадовића који је економске струке. Чим је био његов потпис сматрала сам да је тај дио који се односи на његову област уреду. Прегледала сам сертификат о маскама и техничке карактеристике су одговарале  стандардним прописима - рекла је Аћимовићева.

Појаснила је да се комисија није састајала јер је тада била препорука да се не састаје више људи због заразе, а она је имала пуно посла као и остали. Потврдила је да није видјела тендерску документацију о поменутој набавци коју јој је показала тужилац, али је потврдила да је на тим документима факсимил Зељковића.

Аћимовићева је на питање одбране поменутог оптуженог да ли је нужда налагала хитност и преговарачки поступак, рекла да је такво  њено мишљење.

- Знам да је преговарачки поступак краћи и у то доба било је тешко доћи до опреме, а биле су то хитне набавке - рекла је између осталог Аћимовићева.

Истакла је да оптужени Зељковић није њој сугерисао да одабере одређеног понуђача и није чула да је то некоме другом рекао. Казала је да су количине одређене медицинске и заштитне опреме дефинисане на основу потреба здравствених установа. 

Појаснила  је да су од конзорцијума "Промединг-Проконтрол" набављене КН95 маске које спадају у личну заштитну опрему од вируса корона.

- Цијена тих маски од 6.90 КМ по комаду није била сумњива јер је владала огромна потражња у свијету. На то је указивала и чињеница да се обична маска продавала за двије КМ, а било је понуда по вишим цијенама. Та цијена се чинила прихватљивом - рекла је  Аћимовићева одговарајући на питања одбране.

Зељковића и остале оптужене терете злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме епидемије корона вируса којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. 

Према наводима оптужнице у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски увећана је и до 1.553,49 одсто медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто, а термалних камера за 198,30 одсто.

ТРАВЕЛ ФОР ФАН

Јела Аћимовић је рекла да у вријеме поменутих спорних набавки није знала ништа о фирми "Травел фор фан" и ко је Саша Марковић те  да он није долазио директно до ње. 

Бранилац Адвокат Јадранка Ивановић рекла је да има имејлове које су упућени на њену и адресу Јелене Ђаковић - Девић у коме их Бранислав Зељковић као докторице моли да погледају понуду за набавку заштитних одијела коју је дао Марковић. 

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић одбио је да се свједок на то изјасни јер одбрана поменуте имејлове није доставила тужиоцу који се с тим није упознао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана