Настављено суђење у предмету „Трезор“: Бившег колегу назвао криминалцем на батерије

Небојша Томашевић
Настављено суђење у предмету „Трезор“: Бившег колегу назвао криминалцем на батерије

БАЊАЛУКА - Свједок тужилаштва у предмету “Трезор” Далибор Гамбер за пљачку “Комерцијалне банке” из које је 2011. године однесено више од милион марака криви некадашњег колегу из обезбјеђења Далибора Марића рекавши да је он “криминалац на батерије” и “алфа и омега” цијеле пљачке.

Гамбер је у поновљеном поступку против оптужених у бањалучком Окружном суду испричао шта се десило у вријеме пљачке, те потврдио да је тада радио као обезбјеђење банке заједно са Марићем.

У овом случају тренутно суде Јовици Караћу, Милошу Мрђану, Аљоши Галићу и Ђорђу Ћулуму из Бањалуке, те Жељку Павловићу из Кнежева. Заједно са њима оптужени су и Томислав Кнежевић из Кнежева који је у бјекству па је процес против њега раздвојен, те Синиша Страживук против кога је такође раздвојен поступак, али због његове болести.

Поменути Марић раније је хапшен због сумње да је учествовао у разбојништву, фотографисао унутрашњост банке те Милану Рељићу, једном од осуђених за поменуту пљачку, дојавио када да крену.

- Био сам на обезбјеђењу Комерцијалне банке у Господској улици и са мном је био  господин Далибор Марић. Увјерен сам да он је алфа и омега цијеле пљачке. Тог јутра се испред банке зауставио се комби с наљепницом агенције “Алфа Секјурити” исти онакав каквим су радници тог обезбјеђења раније доносили новац. Врата банке су се отворила и истрчала су двије или три особе у униформама с фантомкама на глави и аутоматским пушкама - рекао је Гамбер те додао да је он легао и није ништа тада видио, али да је касније пљачку гледао на снимцима видео-надзора.

Гамбер је истакао да је Марић искомплексиран и да је увијек тежио да буде криминалац, али за то нема храбрости.

На крају свједочења свједок Гамбер је питао судско вијеће може ли он да тужи Марића, а судија Бранимир Јукић му је рекао да се не суди том човјеку.

- Марић није оптужен и он је био свједок у овом случају - рекао је судија Јукић.

Тужилаштво оптужене из предмета “Трезор” терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године дјеловало на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева. Оптужени су за организовани криминал и више оружаних разбојништава. 

Према оптужници они су из Комерцијалне банке у Бањалуци однијели 1.035.230 КМ. Терете их за пљачку 572. 857 КМ које су отели од радника “Алфа Секјуритија” у кругу бањалучке фирме “Метал”, када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула. Оптужени су и за крађу 229.854 КМ новца “Пошта Српске” када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције “Центурион”, а терете их и за пљачку “Рајфајзен банке” у бањалучком насељу Дервиши из које украдено 33.468 марака.

Приговори

Одбрана оптужених је приговорила да је у случају оптужби за пљачку Комерцијалне банке већ пресуђено.

- Ради се о пресуђеној ствари и утврђено је чињенично стање. Чињенични опис из ове оптужнице је другачији у односу на пресуду - рекао је адвокат Дарко Кременовић који заступа више оптужених.

Исти приговор упутио је и адвокат Бранко Гудало који брани Аљошу Галића истакавши да је његов клијент за ове оптужбе одговарао и осуђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана