Наставак суђења за убиство Славише Крунића: Гајић и Ковачевић разговарали телефоном на дан убиства

Небојша Томашевић
Наставак суђења за убиство Славише Крунића: Гајић и Ковачевић разговарали телефоном на дан убиства

БАЊАЛУКА - Родољуб Гајић (37), оптужен за учешће у убиству бањалучког бизнисмена Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића (38) из Пала, телефоном је комуницирао 20 пута са убијеним нападачем Жељком Ковачевићем.

Казао је то у бањалучком Окружном суду стручни свједок Тужилаштва Мирослав Ћурковић, који је анализирао њихову међусобну комуникацију.

Осим Гајића, који је био радник Крунићеве фирме "Сектор секјурити", за Крунићево убиство су оптужени Бенеди Ђукановић (54) и Емилио Балдо (57). Терете их и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића.

- На основу наредбе Тужилаштва, анализирао сам само комуникацију Гајића и Ковачевића од 1. јануара до 10. маја 2019. Било је ту разговора и СМС порука. Не знам садржину порука и разговора - рекао је Ћурковић те навео све датуме када је двојац комуницирао. Према његовој анализи, Гајић и Ковачевић су се чули и на дан убиства. 

- Ковачевић је са броја Александре Каламанде који је користио, звао Гајића 22. априла 2019. године у 12.53 часова. Гајић је користио и број телефона регистрованог на кафе бар "Дионис", са којег је 6. априла 2019. године позивао Ковачевића - казао је Ћурковић.

Гајићев бранилац Маринко Бркић указао је да је анализа урађена незаконито те је истакао да је Ћурковић проширио кривично дјело против оптужених у односу на оно што стоји у наредби. 

Питао је свједока да ли зна да је Гајић баш тог 6. априла био у "Дионису", на шта му је свједок одговорио да то не зна. Бркића је интересовало зашто је стручни свједок фотографије Гајића ставио у свој извјештај и одакле му те фотографије.

- Пракса је да у извјештај стављамо фотографије лица против којих се води истрага. Приступили смо цивилном регистру како би узели фотографије оптуженог - рекао је Ћурковић.

Одбрану свих оптужених је интересовало по чијем налогу је приступио  цивилном регистру личних података грађана.

- Током истраге на то имамо право, али то морамо оправдати - казао је Ћурковић.

Бркића је интересовало и како Ћурковић зна да су Гајић и Ковачевић разговарали ако не зна трајање појединих разговора.

- У листингу се не биљеже неостварени позиви, они на које се неко није јавио - рекао је Ћурковић.

Одбрана оптужених је прекинула испитивање овог свједока и затражила да се он позове сљедећи пут јер тврде да је неспреман и не може да одговори на питања. 

Суд им је удовољио па ће испитивање свједока бити настављено на сљедећем рочишту.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Тада је рањен возач Илић, а у размјени ватре убијен је један од нападача, Ковачевић. 

Ђукановића и Балду терете да су са Ковачевићем организовали и припремили злочин. 

Гајића терете за помагање убиства јер је Ковачевићу одао информације о Крунићевом кретању у замјену за опрост дуга.

МЕДИЈИ

Адвокат одбране Маринко Бркић тражио је да се из суднице удаљи екипа Алтернативне телевизије.

- Они су мог брањеника у суду снимили у лисицама, а то не смију. Осјећам се нелагодно док су они ту - рекао је Бркић. 

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић казао је да је дозволу за снимање рочишта дао предсједник суда, али је ипак замолио сниматеља да изађе. 

Новинарима је омогућио да прате претрес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана