Наставак суђења за убиство младића у новогодишњој ноћи: Оптужени Чамбер рекао вјештаку да је са 18 година убио човјека

Небојша Томашевић, Невена Рељић
Наставак суђења за убиство младића у новогодишњој ноћи: Оптужени Чамбер рекао вјештаку да је са 18 година убио човјека

БАЊАЛУКА – Оптужени Далибор Чамбер (47) из Лакташа испричао ми је да је са 18 година снајпером убио човјека у Сарајеву и ранио још једног, рекла је данас у бањалучком Окружном суду вјештак специјалиста форензичке психијатрије Сања Вукадиновић Стојановић.

Она је ово казала данас на суђењу Чамберу који је оптужен за убиство Душка Савановића и рањавање Алексе Бабића (22).

- Увијек сам наоружан, ја сам војник, са 18 година сам био снајпериста и убио сам човјека... Мене је ова држава одбацила - рекао јеЧамбер вјештаку током психијатријског испитивања.

Додала је да јој је Чамбер још рекао да је одлежао 14 мјесеци затвора због сукоба у Приједору.

Тужилац Александар Симоновић рекао је да ће наводе о убиству из снајпера, које први пут чује, испитати.

Вукадиновић Стојановић је појаснила да Чамбер има мјешовити поремећај личности, низак праг толеранције на фрустрације, те даје себи за право да правду узима у своје руке.

- Емоционално је нестабилан, сукобљив те склон импулсивном понашању  без размишљања о посљедицама. У вријеме почињења кривичног дјела био је у стању смањене урачуњивости, али не битно - казала је Вукадиновић Стојановић.

На питање одбране да ли је оптужени с таквом структуром личности могао да управља поступцима и избјегне сукоб, казала је да јесте.

- Могао је да има контролу над поступцима. Неко ко са собом носи оружје увијек је спреман за сукоб. Због ниског прага толеранције на фрустрације и имупсливног дјеловања, могао би да понови или учини друго кривично дјело - казала је Вукадиновић Стојановић.

Бранилац Милош Палексић казао је да налаз психијатријског вјештачења незаконит, контрадикторан и непотпун. „Гласу Српске“ рекао је да његов клијент није осуђиван.

Вјештак медицинске струке Веселка Бјелаковић утврдила је да је у вријеме кривичног дјела Чамбер био у стању средњег пијанства са око 1,64 промила алкохола у крви.

- Душко Савановић у крви је имао 2,08 промила алкохола и био на граници средњег и тешког пијанства. Алекса Бабић имао је 1,43 промила алкохола у крви што припада лаком пијанству - рекла је Бјелаковићева.

Вјештак хемијске струке Јелена Јанковић пронашла је трагове барута на доњем вешу убијеног Савановића, али не и на хлачама. Појаснила је да су барутне честице с хлача могле спасти када му је пружана помоћ.

Чамбера терете да је у ноћи 31. децембра 2020. на бензинској пумпи „Нис петрол“ у Трну хицем из пиштоља током туче ранио Алексу Бабића и усмртио Душка Савановића. Милан Ђурђевић, који је након убиства одвезао Чамбера с мјеста злочина, након призања кривице осуђен је на годину затвора јер је помогао Чамберу и одвезао га с мјеста злочина.

Обдукција

Специјалиста судске медицине Жељко Каран казао је да је Душко Савановић преминуо усљед масивног унутрашњег крварења.

- Погођен је са задње бочне стране лијевог бока, а метак је изашао у доњем десном дијелу трбуха. Погођен је одоздо према горе слијева у десно. Ријеч је о прострелу - рекао је Каран и додао да се не може изјаснити о положају жртве и особе која је пуцала. Појаснио је да је Алекса Бабић задобио тешке повреде, прострел лијевог стопала и прелом кости пете, али није био животно угрожен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана