Наставак суђења оптуженима за убиство Крунића: Гајић и Ковачевић на дан злочина разговарали 33 секунде

Небојша Томашевић
Наставак суђења оптуженима за убиство Крунића: Гајић и Ковачевић на дан злочина разговарали 33 секунде

БАЊАЛУКА - Стручни свједок Републичког тужилаштва Мирослав Ћурковић у наставку суђења за убиство бизнисмена Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића (38) из Пала, преквалификован је у вјештака, због чега је одбрана оштро негодовала.

У овом случају за убиство су оптужени Бенеди Ђукановић (54), Емилио Балдо и Родољуб Гајић (37). Осим за убиства Крунића и Павловића, терете их и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића. Гајићу је на терет стављено помагање у извршењу злочина.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић на почетку рочишта казао је да Закон о кривичном поступку не познаје израз "стручни свједок".

- Закон познаје свједока и вјештака, а ово лице има стручну спрему и знање те је за вијеће он ипак вјештак. Свака особа која има одређено стручно знање може бити вјештак без обзира на то ако није на листи судских вјештака - појаснио је Јукић.

Ћурковић је већ раније свједочио и изнио анализу међусобне телефонске комуникације Гајића и убијеног Жељка Ковачевића. Додатно је позван на захтјев одбране, која га није могла испитати јер је тврдила да је неспреман. Међутим, одбрана свједока у наставку скоро није ништа ни питала у вези са његовом анализом. Тражили су да тај доказ буде одбијен те су изнијели бројне приговоре. Ћурковић је на прошлом рочишту појаснио да су Гајић и Ковачевић разговарали на дан злочина, 22. априла 2019. године, а сада је на питања судског вијећа појаснио да је разговор трајао 33 секунде. Казао је да су кратко трајала и два разговора 6. априла 2019. године, када је, према тези тужилаштва, Гајић користио телефон регистрован на кафе-бар "Дионис 3". Према ријечима свједока, први је трајао пет, а други 12 секунди. Гајићев адвокат Маринко Бркић питао га је да ли зна садржину разговора и СМС порука, на шта му је Ћурковић одговорио да не зна. Бркић је истакао да је Ћурковић за њега стручно лице, како стоји у оптужници. Најавио је да ће га позвати за свједока одбране, a тражио је од суда да Гајићу буде враћен одузети телефон, што није прихваћено.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа. Тада је рањен возач Илић, а у размјени ватре убијен је један од нападача, Ковачевић. Ђукановића и Балду терете да су са Ковачевићем организовали, припремили и извршили злочин. Гајића терете за помагање у извршењу убиства јер је Ковачевићу дао информације о кретању газде.

Приговори

Адвокати оптужених тражили су да суд одбије анализу и свједочење Мирослава Ћурковића те нагласили да за њих он није вјештак.

- Анализа, коју је урадио, може користити само у полицијске оперативне сврхе. Наредба за достављање листинга позива које је користио је незаконита, а самим тим све остало је незаконито - рекла је адвокат Ђукановића Татјана Савић, у чему су је подржали остали браниоци.

Приговорили су и да им је ускраћено право на одбрану јер њиховим клијентима није омогућено да у притвору погледају видео и аудио материјал које ће као доказе изводити тужилаштво на наредном претресу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана