Наставак истраге о крвавом походу у Градачцу: Убица имао контакте и у врху полиције?

Ј. Са.
Foto: ГС

ГРАДАЧАЦ - Осим Џенане Селимовић, која се налази на љетовању, а за коју се сумња да је одавала информације троструком убици Нермину Сулејмановићу и с њим била у вези, полиција и тужилаштво истражују и једног високопозиционираног инспектора полицијске станице Градачац, а започињу и лоцирање појединаца који су подржавали и величали чин убиства на друштвеним мрежама.

Истражиоци сумњају да је инспектор дуже вријеме био у контакту са Сулејмановићем, који је прошле седмице у преносу уживо на "Инстаграму" убио бившу супругу Низаму Хећимовић, а потом у свом крвавом походу ликвидирао још двије и ранио три особе.

Вјерује се да су инспектор и Сулејмановић заједно ишли у теретану те да му је једно вријеме био и тренер. Кћерка овог инспектора, била је пријатељица са Сулејмановићем те је, два дана након масакра, са мрежа избрисала све фотографије.

Министар унутрашњих послова Тузланског кантона (МУП ТК) Хајрудин Механовић осврнуо се јуче на приче да је једна полицајка убици открила локацију Хећимовићеве, али и да је био у пријатељским односима са руководством Полицијске управе Градачац, казавши да је на потезу Тужилаштво ТК које је позвао да расвијетли ове наводе.

"Одговори се налазе у доказним материјалима који су предмет обраде тужилаштва" рекао је Механовић. Додао је да је полиција прва таргетирана као најслабија карика на простору ТК и нагласио да је немогуће започети обрачун са свим врстама криминала без чишћења сопствених редова.

Према његовим ријечима, МУП неће таргетирати нити једну институцију, али ће истрага показати ко је направио пропуст.
МУП ТК због саме истраге није у могућности да даје више информација, али је покренута опсежна истрага како би се видјело како је неко из врха полиције уопште сарађивао са Сулејмановићем, који је познат као криминогена особа, а камоли како му је и да ли је помогао везано за случај Низаме Хећимовић.

Из Федералне управе полиције (ФУП) саопштили су да поступак спроводе обимне активности које се односе на прикупљање података и евидентирање особа које су шириле мржњу и пружале подршку троструком убици.

Убијена Низама Хећимовић сахрањена је у понедјељак, док су отац и син Денис и Ђенгиз Ондер на вјечни починак испраћени јуче, а тијело убице Сулејмановића који је послије масакра пресудио и себи, нико неће да преузме.

У појединим медијима појавила се исповијест његовог оца Фикрета Сулејмановића, који је рекао да се стиди свог сина који је Градачац завио у црно.

"Не интересује ме то го**о. Не знам шта га је натјерало на ово. Мора да му је мозак изгорио. Као дијете је био нормалан, послије тога није" рекао је Нерминов отац Фикрет. 

Додао је да је Нермин живио са мајком која је умрла прије неколико година.

"МУП га је најбоље познавао, само да су га на вријеме затворили, да су Низаму склонили, да су нешто урадили у том случају. Нико се није бавио тиме па смо дочекали да он експлодира и направи то што је направио" казао је утучени Фикрет, који се надао да ће његовог сина проширење породице промијенити и да ће се извући на прави пут. 

Протести

Након Сарајева, Мостара, Тузле и других градова у БиХ протест против фемицида и растућег насиља у породици одржан и у Бијељини. Био је то први протестни скуп који је, након монструозног злочина у Градачцу, одржан у Републици Српској

"Морамо да се енергично супротставимо насиљу над женама. Не смијемо дозволити да свирепа убиства жена, преношена уживо, постану наша стварност" поручила је директорица Фондације "Лара" Радмила Жигић.

Затражено је хитно утврђивање одговорности полицијских службеника и носилаца правосудних функција, а у случају утврђених пропуста и њихово санкционисање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана