Нарко-босови посао пребацују супругама

Дарко Момић
Нарко-босови посао пребацују супругама

САРАЈЕВО - Све већи број жена заузима све значајније позиције унутар криминалних група које се баве незаконитим прометом дроге, а осим што врше дистрибуцију наркотика, све чешће су организатори дистрибутивних мрежа и активно су укључене у производњу тзв. марихуане “брзог узгоја”.

Ово се наводи у информацији Министарства безбједности о стању безбједности у БиХ за 2018. и 2019. годину која се налази на дневном реду данашње сједнице Представничког дома Парламента БиХ.

Уколико се водећи чланови криминалних групација налазе на издржавању затворске казне, наводи се даље, они настављају да координишу незаконитим активностима и то веома често посредством својих супруга.

Експерт за безбједност и бивши министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић каже да је то доказ да друштво нема адекватан одговор на проблематику с којом се сусреће омладина.

- Млади су препуштени сами себи и врло лако улазе у коло криминала, поготово дјевојке које привлачи новац и моћ и које проналазе заштитнике у таквим људима. Она ступањем у брак постаје дио тог миљеа, тако да то практично постаје породични бизнис, јер у кога ће трговци дрогом имати веће повјерење него у своју жену. Уосталом, жене се показују као најбољи и најоданији сарадници и у друштвеним институцијама и у политичким партијама - каже Јовичић.

Према подацима Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, наводи се даље у информацији Министарства безбједности, током 2018. и 2019. године на подручју БиХ дјеловало је више криминалних групација које кријумчаре и дистрибуирају наркотике.

- Те групе карактерише строга хијерархијска организација у којима су најчешће лица у блиским родбинским везама. У појединим случајевима, људи на челу тих групација својим понашањем не привлаче пажњу околине, наизглед живе мирним породичним животом и имају своје мање занате (угоститељске објекте, ауто-механичарске и вулканизерске радионице, рентакар агенције, превозничке фирме...) који им служе за прикривање стварног поријекла њиховог новца. Поред честих запљена већих количина наркотика и хапшења више криминалних лица и даље се врше исте незаконитости. Неопходно је нагласити да су проведене акције углавном обухватале непосредне извршиоце криминалних радњи, док су водећи носиоци остајали недоступни органима за провођење закона - наводи се у информацији.

Радислав Јовичић каже да се из информације може закључити да ОБА зна идентитет бројних чланова криминалних група које се баве трговином наркотицима.

- Они сигурно знају идентитет и требало би да их дају полицијским агенцијама да оне наставе даљи оперативни рад на документовању доказа и даље процесуирању. Када је ријеч о тим људима за које се наводи да имају мање занате, они не морају да буду на врху криминалне пирамиде. Они можда контролишу мање групе крајњих трговаца наркотицима, али имају задатак од својих шефова да кроз те своје радње провлаче и перу прљави новац - објашњава Јовичић.

Он додаје да је поента у томе што су организоване криминалне групе увијек корак-два испред полиције, истичући да је разлог то што располажу великим количинама готовог новца који им омогућава да се усавршавају и користе нове технологије.

Музичари

У информацији Министарства безбједности наводи се да су поједина криминогена лица и криминалне групације из БиХ високорангирани у међународним кријумчарским ланцима.

- Они углавном бораве изван БиХ и организују кријумчарење наркотика у земљама у којима бораве, а баве се и легалним пословним активностима које им служе као покриће за ове незаконитости. Веома често посједују угоститељске објекте у којима се врши дистрибуција наркотика и у којима често гостују-музичари са простора Балкана који су најчешћи уживаоци наркотика, али су неки од њих и инволвирани у њихово кријумчарење - наводи се у информацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана