Након више одгађања почео процес против шест оптужених у предмету "Трезор": Вријеме избрисало памћење свједока

Небојша Томашевић
Након више одгађања почео процес против шест оптужених у предмету "Трезор": Вријеме избрисало памћење свједока

БАЊАЛУКА - "Волим те, лутко" рекао је један од пљачкаша Рајфајзен банке у бањалучком насељу Дервиши када је прије 13 година покупио плијен, потврдила је у бањалучком Окружном суду свједок републичког тужилаштва Санела Арбутина, која је тада радила на шалтеру банке, али се јуче није могла сјетити свих детаља пљачке.

Она је свједочила у предмету "Трезор" на суђењу шесторки оптуженој за милионске пљачке. У овом случају процес траје већ пет година, а оптужени су Јовица Караћ, Милош Мрђан, Аљоша Галић и Ђорђе Ђулум из Бањалуке те Томислав Кнежевић и Жељко Павловић из Кнежева. 

Заједно са њима на оптуженичкој клупи је и Синиша Страживук, али је процес против њега раздвојен због болести. 

Свједок Арбутина потврдила је да је на дан пљачке Рајфајзен банке, 6. јула 2009. године, радила на шалтеру. Присјетила се да је чула буку и испред себе видјела маскирану особу која јој је запријетила пиштољем.

- Имала сам клијента када се маскирана особа изненада појавила испред мене. Имао је црну капу, рукавице и пиштољ. Нисам му видјела лице. Чула сам да говори дај паре, лези доле. Био је виши од мене. Прескочио је пулт и узео новац из моје касе и касе од колегинице, а када је излазио спотакао се и узео још новца који је био на рачунару - рекла је Арбутина.

Додала је да се не сјећа да ли су у банку ушла два или три пљачкаша. Појаснила је како не може да каже ни да ли је тај који је стајао испред ње ушао за пулт или неки други. 

Тужилац Драгица Глушац прочитала јој је раније изјаве у којима је рекла да су била три маскирана пљачкаша као и да је један био крупнији, висок око 180 центиметара и да је имао изразито плаве очи и густе обрве. Арбутина је потврдила да је тако изјавила и казала да се раније боље сјећала те да је све што је тада изјавила тачно. 

Свих детаља о пљачки поменуте банке није се могао сјетити ни бивши радник обезбјеђења Дамир Чивчија. Истакао је да је то било давно, прије 13 година и да не може да каже да ли су била два или три пљачкаша. 

Рекао је да се сјећа да му је пришао маскирани пљачкаш с пиштољем, којем није видио црте лица, те му наредио да легне и одложи оружје. 

Тужилац Глушац подсјетила је и њега да је раније говорио другачије и да је изјавио да су била три пљачкаша. 

- То се све десило брзо и сада не могу са сигурношћу да потврдим да су била два или три пљачкаша - рекао је Чивчија.
Оптужене терете да су као организована криминална група од 2008. до 2011. године починили више разбојништава на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева и украли близу два милиона марака. 

ПРОЦЕС

Судски процес у предмету "Трезор" почео је 2018. године, али је обустављен када је првооптужени Синиша Страживук оптужен за пријетње судији Сњежани Кудрић која је била предсједница вијећа у том предмету. 

Након тога, изабрано је ново вијеће па је све морало да почне изнова. Страживук је недавно ослобођен оптужби за пријетње судији. 

Суђење је до сада више пута одгађано, између осталог, и због болести Страживука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана