Најтраженији бјегунац главни за увоз кокаина: Европол се огласио о хапшењу Самарџије

Н. Т.
Најтраженији бјегунац главни за увоз кокаина: Европол се огласио о хапшењу Самарџије

САРАЈЕВО - Младен Самарџија (33), који је ухапшен у акцији "Токио" и притворен одлуком Суда БиХ, био је вођа међународне организоване криминалне групе која је увозила кокаин у Европску унију, БиХ, Србију и Црну Гору.

Ово је саопштено из Европске полицијске агенције ЕВРОПОЛ која се огласила о хапшењу Самарџије, наводећи да се он налази на листи најтраженији у Европској унији.

У саопштењу се наводи да је бјегунац, који има држављанства БиХ и Словеније, ухапшен уз подршку Европола.

- Осумњичени је био наводни вођа међународне организоване криминалне групе која се бавила трговином кокаином и хероином у Европску унију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Србију. Ухапшеног потражују словеначке власти и под истрагом је због трговине дрогом и прања новца - наводи Европол.

Додали су да власти вјерују да је осумњичени регрутовао саучеснике и обезбједио им возила са намјенски направљеним скривеним преградама за превоз и продају кокаина и хероина.

- Потом би зараду "опрали" куповином некретнина и луксузних возила. Током оперативних активности, органи реда заплијенили су дрогу, ватрено оружје и муницију, телефоне, возила, електронску опрему и више од 120.000 евра у готовини - саопштио је Европол.

Додали су да су подржали оперативне активности полиције, олакшали размјену информација и обезбједили обавјештајни пакет и аналитичку подршку.

- На дан акције, Европол је пружио даљинску подршку за унакрсну провјеру оперативних информација у реалном времену - пише саопштењу.

Самарџији је једномјесечни притвор одредио Суд БиХ на приједлог Тужилаштва БиХ због страха да ће побјећи или утицати на свједоке. Како су навели, Самарџија ће бити пребачен у државни затвор у Војковићима.

Он је ухапшен 11. децембра на Јахорини у акцији "Токио" због сумње да је умијешан у трговину наркотицима. Осумњичен је за кривична дјела организовани, неовлаштени промет опојним дрогама, прање новца и ометања рада правосуђа.

Сумњиче га да је пријетио једном полицајцу из Бањалуке, Тужилаштво БиХ тврди да постоје транскрипти Самарџијиних разговора о томе. Наводе  да је преслушана гласовна порука у којој се чује да је имао намјеру напасти породицу инспектора Управе за организовани и тешки криминал Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Према незваничним информацијама дошло се до сазнања да је Самарџија ангажовао човјека да прикупља информације о инспектору МУП-а Републике Српске. Скупљао је податке о његовим навикама, породици, адреси на којој живи, возилу које користи и слично, а наводно је тражио и извршиоца који би починио напад.

Током акције  "Токио", како је саопштио МУП Српске, до сада је одузет килограм кокаина, 8.000 КМ, 122.580 евра, четири пиштоља, лаптоп, више мобилних телефона, мања количина „марихуане", 20 метака калибра 9 пута 19 милиметара и више возила.

Самарџија је боравио у БиХ због потјернице Словеније и отворено се кретао и живио на релацији Бањалука-Сански Мост јер је знао да га држављанство БиХ штити од изручења. Он је из Словеније побјегао 2021. године, након што га је тамошња полиција осумњичила да се налази у врху криминалне групе која се бавила трговином дроге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана