Надриљекарка Олгица Маркановић у притвору још 30 дана, тужилаштво разматра нове оптужбе

ГС
Надриљекарка Олгица Маркановић у притвору још 30 дана, тужилаштво разматра нове оптужбе

БЕОГРАД - Олгици Маркановић из Бањалуке, оптуженој за неовлашћено предузимање естетских захвата на пацијентима за које нема лиценцу, поново је продужен притвор одлуком Првог основног суда у Београд.

-Према овој одлуци, притвор може да јој траје до 24. Септембра - прецизирала је за Танјуг портпаролка суда Бојана Станковић.

Маркановићева је у притвору већ скоро три мјесеца, од хапшења 1. јуна.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду поднијело је 28. јула суду оптужни приједлог против Маркановићеве и њене сараднице Ј. Т. због кривичног дјела - тешко дјело против здравља људи у саизвршилаштву.

Очекује се да суд ускоро закаже почетак главног претреса, односно суђења.

Оптужним приједлогом тужилаштво је тражило од суда да Маркановићеву осуди на три године затвора, а Ј. Т. на годину затвора.

Њих терете да су кривично дјело извршиле од 1. маја 2020. године до 1. марта ове године у нерегистрованом "медицинско-естетском центру „Tayas" у Београду, у улици Дриничка бр. 8а, тако што су неовлашћеном и неправилном употребном средства "плазма пен" проузроковале трајна оштећења на третираним дијеловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена.

Истовремено су примењивале недопуштене инјекције локалне анестезије "лидокаин - хлорида" која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције усљед непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примјене уређаја "плазма-пен" због коришћења струје.

Тужилаштво је у току доказног поступка испитало 12 оштећених и једног свједока и одредило медицинско вјештачење тјелесних повреда оштећених од стране судског вештака за област пластичне и реконструктивне хирургије.

-У даљем току поступка тужилаштво је најавило да ће испитати преостале оштећене, одредити медицинско вјештачење тјелесних повреда оштећених, након чега ће донијети одлуку о кривичном гоњењу окривљених због истог кривичног дјела учињеног на штету лица која нису обухваћена овим оптужним приједлогом - саопштило је тужилаштво.

Маркановићева је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надриљекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.

У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Третмане пацијетима пружала је, како је навела, уређајем "плазма пен" који не представља медицинско, већ козметичко средство.

Такође је тврдила да поседује сертификат за употребу тог уређаја, а претпоставља да су здравствени проблеми код оштећених пацијената могли настати усљед непридржавања стриктног упутства за адекватни опоравак, као што су коришћење соларијума или излагање сунцу прије опоравка коже.

Олгица Маркановић ухапшена је у јуну на граници Србије и Хрватске.

„Глас Српске“ раније је писао да су здравствени инспектори Инспектората Републике Српске прије неколико мјесеци Маркановићевој забранили обављање здравствене дјелатности у највећем граду Српске и о томе обавијестили Окружно тужилаштво у Бањалуци.

 Из Инспектората Републике Српске потврдили су у јуну за „Глас Српске" да су здравствени и тржишни инспектори извршили ванредну инспекцијску контролу након што су запримили представку да је Олгица Маркановић, предсједник Удружења „Мадеротерапија" из Бањалуке вршила естетске захвате на клијентима и трајно им оштетила кожу и ткиво. Т

Тжишни инспектори су у марту ове године извршили ванредни инспекцијски надзор, при чему су у простору удружења „Мадеротерапија" затечена медицинска средства чија примјена је дозвољена само у здравственој установи. Такође, затечено је осам потписаних пристанака лица за вршење лифтинга „плазма пен ласером", као и ручно вођена евиденција о лицима, одређеним цијенама услуга и датумима посјета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана