Начелник ГСС о погибији фудбалера на Зеленгори: Страдали био најистуренија тачка на планини

Срна
Начелник ГСС о погибији фудбалера на Зеленгори: Страдали био најистуренија тачка на планини

ФОЧА- Планинар који је настрадао од удара грома на планини Зеленгори био је најистуренија тачка на платоу врха Планик на 1.700 метара надморске висине, рекао је Срни начелник Горске службе спасавања Републике Српске Ненад Иконић.

Из Полицијске управе Фоча саопштено је да је у мјесту Требови, на планини Зеленгори, на подручју општине Фоча, од удара грома настрадало лице чији су иницијали Џ.У. из Сарајева.

Како су пренијели сарајевски медији, на Зеленгори је настрадао бивши фудбалер и тренер Фудбалског клуба "Сарајево" Џенан Ушчуплић.

Несрећа се догодила јуче послије подне, а након што су добили позив из Федералне управе цивилне заштите, десет припадника Горске службе спасавања Републике Српске из Фоче одмах се са два теренска возила упутило на Зеленгору.

Возилима су стигли до катуна у мјесту Требова, гдје су од мјештана, који љето проводе у катуну, добили информацију да је до удара грома дошло на самом платоу Планика и да је једна особа страдала.

Распоредили су се у два тима и брзо су стигли до настрадалог планинара.

-Особа је, како смо чули, прослављени фудбалер и тренер Фудбалског клуба „Сарајево“, а настрадао је на лицу мјеста. Гром га је директно погодио, сви смо мислили да је у телефон, али телефон је био поред њега, није чак ни оштећен. И нама је ово први случај да видимо некога кога је гром убио.

Нисмо у том тзренутку знали ни да ли ће бити још пражњења, још удара грома - прича Иконић.

Након што су контактирали са Полицијском управом Фоча и јавним тужиоцем, спасиоци су тијело настрадалог планинара снијели до возила, а затим транспортовали на Тјентиште, гдје су стигли око поноћи.

Настрадали планинар, каже Иконић, на Зеленгори није био сам, већ у друштву са пријатељем, а у једном тренутку су се раздвојили.

-Било их је двојица, по договору је требало да се нађу код једног извора, али како није дошао створила се сумња код његовог друга и он је пошао да га тражи. Било је очевидаца који су пратили из катуна када се све то десило - наводи Иконић.
Начелник Горске службе спасавања додаје да овај несрећни случај свима треба да буде за наук да се грмљавина не схвата олако.

-Био је најистуренија тачка, ту нема ниједног дрвета, ниједног стабла, чистина је, голет, био је доминантна кота. Не знамо да ли би се то десило да их је било више или да се помјерио у подножје, али он је у том моменту био најистуренија тачка на тој коти од 1.700 метара надморске висине - напомиње Иконић.

Овај искусни спасилац истиче да постоји милион теорија о томе како се заштити од удара грома, између осталог да је потребно чучнути и направити што мању мету од себе, не носити ништа метално, али да је најбоље, ако се већ не мора, не боравити на чистини и на висини за вријеме грмљавине. Ако се затекнемо на таквом простору, онда се трудити да што прије напустимо висине.

-Оно чега се ми придржавамо, мада је за све нас то непознаница - не бити на чистини, помјерати се у долине, потребно је пратити метео-услове, да у том моменту не морате бити најдоминантнија кота - објашњава Иконић.

Сви би требало, савјетује он, да праве оквирни план за боравак у природи.

-Треба пратити временске прогнозе, али је јуче било веома лијепо вријеме, само је пола сата било облака, али се све завршило кобно  - додао је Иконић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана