На суђењу Предрагу Јеринићу из Шипова свједочио Владимир Окулић: Видио нападача како га нишани

Небојша Томашевић
На суђењу Предрагу Јеринићу из Шипова свједочио Владимир Окулић: Видио нападача како га нишани

ШИПОВО - Владимир Окулић (58) из Шипова казао је у бањалучком Окружном суду да је видио оптуженог Предрага Јеринића (26) да нишани на њега и пуца из ловачке пушке, а вјерује да га је он покушао убити и раније.

- Пуцао је на мене 22. фебруара и 15. јула, а чуо сам да је комшији причао да ће ме убити. Тог 22. фебруара Јеринић и ја били смо ујутро на депонији. Он је отишао прије мене, а када сам кренуо кући, према мени је пуцано и један метак је погодио у земљу на 20 до 30 центиметара од моје ноге. Тада сам потрчао и чуо сам још пет до шест пуцњева. Нисам видио ко пуца, али вјерујем да је то био Јеринић, јер једини он и ја ходамо тим стазама - казао је Окулић.

Потврдио је да је 15. јула испред своје куће видио да Јеринић нишани на њега и пуца из ловачке пушке.

- Прво сам чуо један из правца напуштене куће изнад моје и сакрио сам се испод зида. Тада ме звао комшија Драгомир и питао ко пуца, рекао сам: “Не знам, дођи па види”. Затим сам отишао до шуме, гдје тај комшија чувао овце. Позвао сам и полицију. У једном моменту звао ме полицајац и питао како да дође до мене. Потом је казао да будем код куће па сам кренуо да се враћам - рекао је Окулић.

Додао је да је тада у дворишту видио Јеринића како нишани на њега и пуца са 20 метара, али га је промашио.

Полицајац Жан Жижа који је тога дана ухапсио Јеринића испричао је да је оптужени код себе имао ловачку пушку.

- Током изласка на терен звао сам Јеринића и питао гдје је, а он је рекао: “Ево гањам ову будалу” и поменуо је Окулића. Рекао сам да се смири и да крене према нама. Послушао ме је и срели смо га на путу. Држао је ловачку пушку и када сам му рекао да је одбаци, прво је оклијевао, преклопио је извадио па вратио метак унутра. Када сам повишеним тоном рекао да одбаци оружје, он је то урадио и предао се без отпора - рекао је између осталог Жижа.

Јеринић је рекао да су на њега Жижа и колега тад усмјерили пиштоље, али је то полицајац негирао. Одбрана оптуженог тврди да је Окулић раније бацио бомбу на Јеринића, због чега је адвокат Марица Ћулум питала Жижу да ли му је то познато. Полицајац је одговорио да колико зна, нема такве пријаве.

Јеринића терете да је 22. фебруара и 15. јула покушао да убије Окулића у мјесту Ступна код Шипова, када ја на њега пуцао из ловачке пушке и промашио. Осим за покушај убиства оптужница Предрага Јеринића терети и за крађу оружја. Према том документу он је у првој половини јула ове године украо пушку из куће власништво М. М. у селу Дуљци.

Оружје

Вјештак Саша Јојић утврдио је да су преправљена пушке М - 249/47, калибра 7,9 милиметара и ловачка пушка “бокерица”, које су одузете у овом предмету, дјелимично исправне и да је из њих могуће испаљење хитаца. Појаснио је да деформисано зрно нађено на мјесту увиђаја и чауре калибра 7,9 милиметара потичу од испаљених метака из преправљене пушке М249/47. Такође је утврдио да чаура од ловачке пушке нађена на мјесту догађаја потиче од испаљеног хица из ловачке пушке коју је вјештачио. Истакао је да је код “бокерице” горња цијев прогорјела и из ње се не може пуцати, док је у доњој нашао папирни чеп. То значи, појаснио је вјештак, да метак иза којег је остао тај чеп није добро реаговао и да је “слагао” па је сачма која је из њега испаљена само испала из цијеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана