На суђењу познатом разбојнику свједочио полицијски инспектор: Жртва пљачке препознала и описала Ракића

Небојша Томашевић
На суђењу познатом разбојнику свједочио полицијски инспектор: Жртва пљачке препознала и описала Ракића

БАЊАЛУКА - Бањалучанин Љубомир Б. препознао је Ранка Ракића (25) из Приједора као особу која га је, уз пријетњу ножем, опљачкала и однијела протезу за ногу, док је оптужени полицији казао гдје је одбацио неке од украдених ствари.

Рекао је ово у бањалучком Окружном суду на суђењу Ракићу полицијски инспектор Ранко Ружичић, који је радио увиђај након пљачке.

Његовим свједочењем почело је суђење Ракићу. Окружни тужилац Жељка Фабић казала је да ће доказати оптужницу, као и да је Ракић током истраге признао кривично дјело.

- Радио сам увиђај разбојништва 7. јануара у насељу Лауш. Оштећени је особа са инвалидитетом, која нам је испричала шта се десило и описала разбојника. На основу тог описа повезали смо да би Ракић могао бити починилац и ухапсили смо га, а оштећени га је касније и препознао. Оптужени је показао полицији мјесто гдје је одбацио украдену торбицу, али је нисмо нашли јер је смеће било одвезено - рекао је Ружичић.

Истакао је да опљачкани човјек није одмах ни схватио да му недостаје протеза за ногу.

- Тек касније је видио да је нема, због чега није ни могао да изађе, а разбојник му је одузео и телефон, па није могао ни да позове помоћ. Ово дјело је полицији пријавио његов комшија. Протеза је нађена у смећу недалеко од куће гдје извршена пљачка - појаснио је овај свједок.

Бранилац оптуженог Живко Бојић питао га је да ли је пронађен нож или неко друго средство извршења. Свједок је одговорио да није.

- У кухињи је било ножева, али ниједан од њих није коришћен. Оштећени нам је рекао да му је разбојник махао ножем испред лица - казао је Ружичић.

Према оптужници, Ракић је 6. јануара око 22 часа ушао у кућу Љубомира Бајића у бањалучкој улици Српских рудара у намјери да га опљачка. Наводи се да је власника куће затекао како спава на каучу, те га је освијетлио мобилним телефоном и пробудио. Након тога је узео нож са стола којим је запријетио Бајићу и гласно рекао: “Дај паре”, те му нож ставио испред лица. Жртва је из страха разбојнику предала новчаник у којем је било 200 КМ.

- Ракић је, излазећи из куће, узео ортопедску протезу за лијеву ногу, штаку, мобилни телефон и мушку ташну у којој је било 250 КМ. Након тога је побјегао - стоји у оптужници.

Ракић је познат по чињењу кривичних дјела и за њега се може рећи да је најпознатији бањалучки лопов. Осим у Бањалуци, често је крао и у другим мјестима, те у криминалној биографији има више од 100 почињених кривичних дјела. Рођен је у њемачком граду Бохуму, гдје је од 2008. до 2016. године починио 36 кривичних дјела.

Однио лутку из излога

Ранко Ракић познат је и по томе што је испред бутика у насељу Лауш украо лутку са излога и покушао да побјегне. То се догодило у августу 2020. године, а њега су камере видео-надзора снимиле како бјежи са лутком, послије чега је и ухапшен. На снимку се види да је, након што је одлучио која мајица и панталоне му се допадају, узео лутку и са њом отрчао низ улицу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана