На путевима у Српској за девет мјесеци погинуле 74 особе

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - На путевима у Републици Српској за девет мјесеци погинула су 74 лица, изјавио је министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић и додао да је циљ Министарства и ресорих организација да тај број буде сведен на минимум.

"Тај циљ је остварив само ако сви дамо допринос повећању безбједности у саобраћају. Влада се у посљедњих десет година озбиљно ухватила у коштац са проблемима у безбједности собраћаја, основала Агенцију и Савјет за безбједност саобраћаја и израдила бројне стратегије и програме, који даје резлтате", рекао је Ћорић новинарима у Бањалуци.

Уочи почетка међународне конференције посвећене безбједности саобраћаја у локалној заједници, Ћорић је нагласио да су у локалним заједницама реализована 74 различита пројекта, укупне вриједности 470.000 КМ. "Планирамо да у наредној години обезбиједимо значајан износ средстава за пројекте безбједности ученика као учесника у саобраћају у локалним заједницама, који се односе на обиљежавање свјетлосне и звучне сигнализације у близини школа", додао је Ћорић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић навео је да је број страдалих у саобраћајним незгодама за десет година смањен за трећину.

"Прошлу годину завршили смо са 101 погинулим у саобраћајним несрећама. Ове године ће тај број бити мањи. Данас смо на ову конференцију позвали представнике свих локалних заједницама, којима ћемо изложити план за рјешавање проблема у овој области у општинама и градовима", рекао је Крунић.

Он је додао да су на данашњој конференцији и представници Агенције за безбједност саобраћаја Србије, која у значајној мјери помаже у рјешавању проблема у саобраћају у Српској. "Агенција је свим првачићима у Српској донирала букваре и бојанке који третирају проблем саобраћаја.

Радимо са дјецом од најмањег узраста до средњошколаца да би преветивно утицали на њихову свијест о значају понашања у саобраћају", додао је Крунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана