МУП ТК: Суд свим насилницима, осим Сулејмановићу забранио да прилазе жртви

ГС
Foto: Илустрација

ГРАДАЧАЦ - Општински суд у Градачцу утврдио је да не постоји ни минимум доказне грађе на основу које би могао утврдити насиље у породици и предметни захтјев одбацио када је Низама Хећимовић пријавила Нермина Сулејмановића, док је свим насилницима у преходним пријавама забрањено да прилазе жртвама, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Тузланског кантона.

Овим саопштењем настављена је сага везана за случај убиства Низаме Хећимовић,  након што је Општински суд у Градачцу "врућ кромпир" пребацио на Управу полиције МУП-а  Тузланског кантона.

Предсједница Општинског суда у Градачцу јуче је одржала конференцију за медије на којој је образлажући одлуку о одбацивању приједлога Полицијске управе Градачац о одређивању мјере забране Нермину Сулејмановићу ка Низами Хећимовић, навела да за то није постојао основ јер полиција није доставила доказе.

Суд о случају убице Сулејмановића:

Полиција нам није дала доказе о насиљу

Из Управе полиције МУП-а ТК су се због тога данас огласили, наводећи да "у актуелној фази истраге која се спроводи и која треба да да одговоре на сва спорна питања у овом догађају, није јасно ни прихватљиво одржавање конференције за медије организоване Општинског суда у Градачцу, на којој је коментарисана судска одлука, односно рјешење Општинског суда Градачац, којим је одбачен захтјев за изрицање заштитне мјере који је поднијела ПУ Градачац, а који су у вези са трагичним догађајем".

-У погледу навода који су истакнути на прс конференцији, уз уважавање принципа да се судске одлуке не коментаришу већ спроводе, Управа полиције не жели и неће да се упушта у дискусије, већ истиче да ће се током истраге у циљу расвјетљавања свих околности које су претходиле и односе се на трагични догађај извршити и анализа поступања свих институција у вези са пријављеним насиљем у породици те ће се на основу тако прикупљених доказа и утврђених чињеница извршити оцјена њиховог поступања - казали су из Управе полиције МУП-а ТК.

У циљу објективног информисања јавности, из полиције су скренули пажњу на одредбе   Закона о заштити насиља у породици  у коме је прописано да постоји насиље у породици уколико постоје основе сумње (минимум сумње) да су поред осталих учињене радње којим члан породице наноси физичку, психичку бол или патњу као и пријетње које изазивају страх од физичког, психичког насиља код другог члана породице.

- Прописано је да радње насиља у породици или пријетње тим радњама, у смислу става 1. овог члана, су поред осталог: свака примјена физичке силе, свако поступање једног члана породице које може проузроковати или изазвати опасност да ће проузроковати физичку бол или патњу, проузроковање страха, физички напад члана породице на другог члана породице, без обзира на то да ли је наступила физичка повреда или није… Дакле, из наведених законских одредби којим је дефинисан појам насиља у породици, јасно произилази да се у смислу овог закона сматра да насиље постоји уколико постоји основ сумње да су учињене описане радње или чак пријетње тим радњама - наводе из Управе полиције МУП-а ТК .

Како кажу, принципи заштите од насиља у породици, подразумијевају да се примјењују у свим случајевима ради осигурања најефикасније заштите за жртве насиља у породици.

-Сходно томе, ПУ Градачац је у оквиру својих овлаштења и обавеза прописаних овим и другим законима након што је неспорно утврђено постојање основа сумње, да су од стране насилног лица подузете радње физичког напада на жртву насиља, надлежном Суду поднијела захтјев за изрицање заштитне мјере “забрана узнемиравања и ухођења лица изложених насиљу” и “забрана приближавања жртви насиља”, у коме је описан основ сумње који је јасно произилазио из садржаја саме пријаве а своју потврду је имао и у чињеници да су од стране полицијских службеника непосредним опажањем уочене тјелесне повреде које је жртва насиља имала на себи приликом подношења пријаве - истичу.

Међутим, како кажу и поред овако истакнутих чињеница суд је одредбу наведеног закона којом је прописано да приликом изрицања заштитне мјере надлежни суд није ограничен посебним формалним доказним правилима ради утврђивања чињеница о извршењу радњи насиља , као и посљедицама које су наступиле, у конкретном случају примијенио на начин да је утврдио да не постоји ни минимум доказне грађе на основу које би могао утврдити постојање радње насиља у породици и предметни захтјев одбацио.

-Да је неоснована овако донесена одлука суда указује и чињеница да је ПУ Градачац у периоду од 1. јануара 2023. до 31. јула 2023.године, поступајући по запримљеним пријавама насиља у породици, Општинском суду у Градачцу поднијела укупно пет Захтјева за изрицање 16 заштитних мјера према девет лица, који су од стране Суда прихваћени и све предложене заштитне мјере су изречене. Анализом наведених захтјева утврђено је да су све заштитне мјере до сада изречене на основу истог обима доказа, што значи да су Суду уз захтјеве као доказ за постојање основа сумње да је учињена радња насиља у породици или пријетња тим радњама достављене службене забиљешке полицијских службеника и изјаве жртава насиља, без медицинске документације, извода из казнених евиденција, свједока или другх доказа - навели су из Управе полиције МУП-а ТК.

Из свих напријед наведених разлога, како наводе, "може сe закључити да овако необјективно информисање јавности и изношење неаргументованих образложења ствара притисак у медијима на Управу полиције и њен рад, што отежава даље провођење ове истраге", преноси Кликс.

-Рад Управе полиције може бити изложен критици јер се на тај начин процјењује и вреднује рад институција у демократском друштву, али та критика мора бити правно основана и аргументована, при чему је занемарена чињеница да постоје законски механизми којима је прописано ко врши надзор над радом полицијских службеника и судија и оцјенама њихових компетентности да примјењују закон, односно своја овлаштења и обавезе - закључили су из полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана