МУП Српске: Утврђен 1.271 прекршај због алкохола и дроге

Срна
МУП Српске: Утврђен 1.271 прекршај због алкохола и дроге

БАЊАЛУКА - Полицијски службеници су у оквиру акције контроле возача под дејством алкохола, дроге или психоактивних лијекова евидентирали 1.271 прекршај по акценту акције и 1.965 других прекршаја из области безбједности саобраћаја, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске.

Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у крви санкционисана су 1.234 возача.

Чак 676 или 54 одсто возача санкционисано је због утврђених од 0,31 до 0,80 промила алкохола у крви, а 387 или 31,4 одсто због утврђених од 0,81 до 1,50 промила.

У саопштењу је наведено да је ухапшено 118 или 9,6 одсто возача који су задржани у службеним просторијама до отрежњења или опоравка, код којих је утврђено више од 1,5 промила алкохола у крви, као и 12 возача који су одбили да се подвргну алко-тестирању.

Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисан је 41 млади возач, односно возач млађи од 21 године или са мање од три године возачког искуства, а највећи број возача код којих је утврђено присуство алкохола у крви евидентиран је и санкционисан на подручју полицијских управа Бањалука, Бијељина, Добој и Приједор. "Имајући у виду да је у порасту број возача који управљају моторним возилом под дејством дроге или психоактивних лијекова, активности полицијских службеника су биле усмјерене и на ову врсту прекршаја", наведено је у саопштењу.

Полицијски службеници су код 67 возача посумњали да управљају под дејством дроге или психоактивних лијекова и том приликом је 37 или 55 одсто возача санкционисано, од којих су четири возача била позитивна, а 33 их је одбило да се подвргне испитивању. Током реализације наведене акције на подручју Полицијске управе Приједор привремено су одузета четири моторна возила од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја.

"С обзиром на чињеницу да су јул и август идентификовани као мјесеци са највећим бројем погинулих лица на путевима Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе", поручили су из ресорног министарства.

Из МУП-а Српске посебно апелују на возаче моторних возила да поштују ограничење прописане брзине и да не конзумирају алкохол, дрогу или психоактивне лијекове.

 Апел је упућен и возачима мотоцикала и мопеда - да користе заштитну опрему, те да не претичу са десне стране, што је нарочито изражено у ужим градским језгрима, као и да претицање изводе на безбједан начин, а брзину прилагоде стању и условима пута. Посебан апел упућен је и бициклистима - да користе саобраћајне површине за кретање бицикала, те да на пјешачком прелазу силазе са бицикла и гурају га поред себе. "Бициклисти не треба да користе мобилни телефон и слушалице у оба уха и треба да у периоду од првог сумрака до потпуног сванућа, као и дању у случају смањење видљивости, користе свјетлоодбојни прслук или одговарајућу рефлектујућу опрему", поручили су из МУП-а.

Пјешаци су позвани да се крећу површинама намијењеним за кретање пјешака, те да, ако прелазе коловоз на мјесту гдје не постоји пјешачки прелаз, уз додатну опрезност прелазе само ако тиме не ометају саобраћај возила.

"Уколико се крећу коловозом на јавном путу ван насеља да се крећу уз лијеву ивицу коловоза у смјеру кретања, као и да ноћу и дању у условима смањене видљивости користе свјетлоодбојни прслук", наведено је у саопштењу.

 Акција контроле возача под дејством алкохола, дроге или психоактивних лијекова на нивоу Републике Српске организована је у оквиру кампање МУП-а Српске "Вози опрезно - путуј безбједно", с циљем спречавања настанка саобраћајних незгода са посљедицама по лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана