Муџахедин из БиХ учествовао у терористичком нападу 11. септембра

Srna
Муџахедин из БиХ учествовао у терористичком нападу 11. септембра

Тројица мушкараца оптужена за планирање терористичких напада у САД 11. септембра 2001. године постигла су договор с америчким властима, а међу њима је и Пакистанац који се борио као муџехедин у БиХ.

У питању су Халид Шеик Мухамед, који се у БиХ борио као муџехдин, затим Валид Мухамед Салих Мубарак бин Атах и Мустафа Ахмед Адам ел Хавсави који су годинама били заточени у бази америчке морнарице Гвантанамо на Куби, пише "Вечерњи лист" издање за БиХ.

Према детаљима признања, наводи овај лист на свом порталу, они ће се изјаснити да су криви у замјену за то да тужилаштво пристане да не тражи смртну казну.

Први од њих, који се с Осамом бин Ладеном сматра мозгом операције напада на куле у Њујорку, је Пакистанац који је у више наврата долазио у БиХ да би се борио као муџахедин, пише "Вечерњи ба".

Боравак Пакистанца у БиХ забиљежиле су домаће службе, али и америчке као резултат дуготрајних испитивања те обавјештајних података о његову кретању.

Како се наводи, један документ постао је доступан након преметачине наводне хуманитарне организације у Сарајеву која је као параван била дио глобалне мреже подршке Ал Каиди, али и забиљешкама домаће обавјештајне агенције, пише "Вечерњи".

Наиме, Шеик Мухамед је као радник хуманитарне организације Биновеленс интернешнел фаундејшен /БИФ/ 25. септембра 1995. године привремено боравио у сарајевском насељу Бјелаве на кућном броју 11.

Служба државне безбједности је 19. новембра 1995. направила забиљешку наслова "Држављани, организације и институције из афроазијских земаља који бораве и дјелују на нашем подручју – Пресјек сазнања и приједлог мјера".

"Вечерњи" наводи, позивајући се на извјештај посебног америчког одбора за 11. септембар, да то није био једини долазак Пакистанца у БиХ.

Према том америчком извјештају, за Халида Шеика Мухамеда конкретно се наводи како је "1992. године провео неко вријеме борећи се на страни муџахедина у БиХ подржавајаћу те напоре финансијским донацијама".

У извјештају пише да је Бин Ладенова војска тајно пружала финансијску и другу подршку терористичким активностима, а мрежа је укључивала велико пословно предузеће на Кипру, пословницу у Загребу, канцеларију БИФ-а у Сарајеву која је подржавала муслимане у њихову сукобу са Србима и Хрватима и невладину организацију у Бакуу у Азербајџану.

Такође, у том извјештају се наводи да је Бин Ладен искористио већ успостављени ТВРА са сједиштем у Бечу, чије су подружнице биле Загреб и Будимпешта и преко те организације финансирале су се тзв. Армија БиХ и бошњачка страна, док је значајан дио новца усмјераван за мрежу "Ал Каиде".

Халид Шеик Мухамед је током испитивања у Гвантанаму признао да је био у БиХ између 1993. и 1996. године, гдје се враћао други пут.

Према америчким обавјештајцима, повезује се с једним терористичким бомбашким нападом у Загребу.

Такође, према детаљима испитивања, његово присуство у БиХ поклопило се с полицијским налазима и бомбашким нападом на станици у Загребу.

Извјесни Халид бин Мухамед бин Абдалах ел Михдар и Навах Хазми, који су саудијски држављани рођени у Меки, помињу се као особе које су биле у иницијалној групи одабраних који су већ били искусни муџахедини, напомиње "Вечерњи".

Додаје да су они заједно путовали на Балкан, гдје су се борили у редовима "босанских снага". Неколико пута су посјетили Авганистан, а 11. септембра 2001. су били "распоређени у авион као отмичари који су се закуцали у куле".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана