Мотив напада на Новитовића новчани дуг

Н. Томашевић
Мотив напада на Новитовића новчани дуг

БАЊАЛУКА – Саша Ковачевић из Бијељине осумњичен je да је организатор напада на в.д директора Шумског газдинства "Дрина" Сребреница Милана Новитовића, док се Предраг Којић звани Предо и Младен Којић терете да су директни извршиоци овог недјела које почињено јуче у насељу Берек код Градишке, потврђено је "Гласу Српске".

Према нашим информацијама Предо је бивши полицајац, а Младен је наводно цариник. Како сазнајемо мотив обрачуна је новчани дуг између Новитовића и Ковачевића  који има фирму која се бави  некретнинама. Дуг је наводно настао у вези заједничке изградње зграде. 

-  Њих двојица се споре око тога ко је коме шта дужан  па се претпоставља да је то и мотив свега, али истраге ће показати о чему се ради. Сукоб се десио након што су се Ковачевић и Новитовић сусрели на излазу с аутопута код Градишке. Наводно је Новитовић гестикулирао према Ковачевићу показјући пиштољ -рекао је извор близак истрази.

Додао је да је након тога Ковачевић позвао Којиће, тражећи им да  ”упозоре” Новитовића. 

-  Они су га пресрели возилом на излазу у Береку код Градишке и бејзбол палицом му полупали стакло на аутомобилу. Током испитивања осумњичени и жртва су помињали пиштољ, односно  једни на друге прбацивали да су имали оружје. Пиштоља није нађен -рекао је овај извор.
Према непотврђеним информацијама пиштољ је наводно имао Новитовић и оружје су од њега отели нападачи и негдје бацили. 

Директор полиције РС Синиша Кострешевић раније је не наводећи имена ухпшених и детаље, потврдио да су ухапшена три лица и рекао да је случај окарактерисан као насилничко понашање, јер није било употребе ватреног оружја.

- Лице из Бијељине осумњичено је да је организатор извршења овог кривичног дјела, док су два лица из Градишке директни извршиоци. Ухапшени ће бити предати у надлежност Окружног тужилаштва Бањалука, које ће одлучити о даљим мјерама према њима - рекао је Кострешевић.

Он је напоменуо да није кориштено ватрено оружје у току напада, али да се истражују информације ко је посједовао пиштољ.

-Оштећени је изјавио да су извршиоци са бејзбол палицом и пиштољем разбили прозорско стакло на возилу, док извршиоци негирају те навод  - рекао је Кострешевић.

"Глас Српске" покушао је да контактира Новитовића, али он се није јављао.

Осумњичени Саша Ковачевић хапшен је у априлу 2022. године  у акцији ”Ира” коју су, по налогу Тужилаштва БиХ у оквиру предмета против Жељка Радовановића и других. Група је, како је тада саопштено, осумњичена за организовани шверц  дроге и неовлаштени прометом оружја, а Ковачевић је довођен у везу са осумњиченим Милетом Росићем. Оптужница до данас није подигнута. Ковачевићева фирма је раније купила хотел Монумент на Козари, наводно и још неке некретнине на подручју Градишке.

Новитовић је недавно оптужен да је злоупотребом положаја оштетио Цивилну заштиту за око 12.000 КМ. Републичко тужилаштво га терети  да је  незаконито омогућио претходном директору РУЦЗ Весељку Елезу да три мјесеца по истеку мандата прима директорску плату на основу чега му је исплаћено 12.036 КМ. Новитовић је хапшен током 2022. године због сумње у злоупотребе у вријеме док је обављао дужност директора Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске. Новитовићево  име спомињано је на суђењу бившем полицијском инспектору из Бијељине Далибору Бошњаковићу који је добио двије године и осам мјесеци затвора јер је узео мито од  Жељка Делића иначе  жртве кривичног дјела које је истраживао. Према пресуди Бошњаковић је Делићу рекао да му пријети врло моћан човјек, односно Новитовић, те је од њега тражио 40.000 КМ да га заштити од њега.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана