Могуће изручење у БиХ: Гачанину седам година робије за шверц 2,4 тоне кокаина

ГС
Могуће изручење у БиХ: Гачанину седам година робије за шверц 2,4 тоне кокаина

САРАЈЕВО - Един Гачанин који је окарактерисан као један о највећих свјетских трговаца дрогом склопио је споразум са тужилаштвом у Низоземској, преносе тамошњи медији.

Споразумно признање кривице је потврдила Единова адвокатица Лаура Верслуис након извјештавања у НРЦ-у (Низоземском вијећу за избјеглице). Ријеч је о рочишту које је на суду у Роттердаму одржано 1. новембра, а суд је 16. новембра одобрио споразуме и осудио Гачанина на седам година затвора и новчану казну од милион евра.

Пресуда се односи на увоз двије пошиљке кокаина 2020. године у укупном износу од више од 2.400 килограма преко лука Ротердам и Хамбург и увоз хемикалија за производњу кристалног мета, пише низоземски Крајм сајт.

За Гачанина се пише да је руководио транспортом кокаина у Европу из Перуа, посебно од 2006. и касније. ДЕА је 2017. о Гачанину изнијела информације и окарактерисала да је вођа "Тито и Дино картела", тзв. "супер картела" који је дјеловао из Дубаија и који је сарађивао с ирским кланом Кинахан, талијанским Raffaele Imperialeom и Ridouanom Tagijem.

Гачанин се, подсјетићемо, налази и на америчкој листи санкција на коју га је министарство финансија САД-а ставило у марту ове године.

Един је ухапшен у Дубаију прошле године, као и десетине других осумњичених. Низоземска је тада затражила његово изручење, наводи НРЦ јер је, на основу порука на кодираним апликацијама које је дешифровала полиција, он осумњичен за умијешаност у увоз двије пошиљке кокаина и пошиљку хемикалија за производњу кристалног мета, за који је сада осуђен.

Гачанин казну може извршавати у Низоземској, али и у другој земљи - вјероватно Босни и Херцеговини као његовој матичној земљи. Иначе, Единов стриц Мирза се такође налази у затвору у Низоземској, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана