Могућа и доживотна робија за убицу инспектора Марковића

АТВ
Foto: Глас Српске

Николи Kокановићу (21) из Брчког, који је осумњичен да је убио полицијског инспектора Ненада Марковића (38) из Бијељине, буде ли доказана његова кривица, запријећено је најмање десет година робије, или доживотни затвор.

То се закључује из рјешења, којим је Окружни суд у Бијељини мјесец дана иза браве послао првоосумњиченог, иначе сина народног посланика Зорана Kокановића, те тројицу Бијељинаца – браћу Денија и Бојана Савића, као и Дејана Шарића, које терете да су осумњиченом за тешко убиство покушали помоћи.

У рјешењу се наводи да се сумња да су Кокановић и помагачи у клуб дошли по претходном договору. Довезли су се једним аутомобилом у 23.50 часова и сви су заједно су ушли у клуб, у којем су већ сједили Марковић и Бошњаковић.

У клубу гестикулирали рукама

"Кокановић и Дени Савић започели су кретање према тоалету, како би пронашли Марковића и Бошњаковића, док су се Бојан Савић и Дејан Шарић смјестили за сто до улазних врата у клубу. Када су Кокановић и Дени уочили оштећене један од њих двојице им је рукама послао знаковну гестикулацију, а затим су наставили кретање према излазу ", наводи се у тужилачком приједлогу за притвор који је суд уважио.

Додаје се да су Марковић и Бошњаковић такође кренули према излазу. Иза њихових леђа су били Бојан Савић и Дејан Шарић, док су Кокановић и Дени Савић већ изашли.

"Након што је Марковић отворио врата и закорачио да изађе испред објекта, Кокановић му је из непосредне близине испалио два хица у прса, из пиштоља 'Црвена застава', калибра 7,65 мм. Марковић је пао на тротоар, а Кокановић је окренуо пиштољ према Бошњаковићу повлачећи обарач неколико пута. Притом затварач на пиштољу је био у задњем положаја усљед недостатка метака или блокирања оружја", наводи се у приједлогу за притвор.

Додајe се да су помагачи потом зауставили аутомобил "сеат" и Дени је сјео на мјесто сувозача.

"Путем телефона Дени је позивао Б.М., говорећи му да је Кокановић ранио полицајца испред клуба, тражећи да то пренесе његовом оцу. Након тога су контактирали Д.Ј. и тражили му да оде да се распита шта се десило, припремајући се за то вријеме да преузму Кокановића са мјеста на којем се крио", наводи се у тужилачком документу.

Камере снимиле убиство?

У образложењу се наводи да се Кокановић противио приједлогу за притвор, али је током рочишта рекао да нема шта да изјави. Његов бранилац оцјену доказа и основаност приједлога за притвор препустио је суду, указујући да испред клуба "Џил" постоје надзорне камере и да је тужилац требао прибавити снимке ради адекватног расвјетљења самог догађаја.

Свједоци 

Судећи према ономе што су навели из Суда, постоје бројни свједоци овог случаја. Истакнуто је, примјера ради, да су свједоци Ј.Д., Г.Љ., С.М., Т.Р., М.С. и Д.Е. потврдили да су се сви осумњичени претходно састали у једном кафићу.

Свједок З.Б. потврдио је да су Савићи и Шарић њега зауставили у близини мјеста убиства и да их је одвезао на њихов захтјев. Потврдио је и да је сувозач позивао некога телефоном и да је био нервозан и указивало је на то да сва тројица имају неки проблем.

“То произлази из његове изјаве и записника о препознавању лица према којима је препознао осумњичене”, навели су из Суда.

Телефони

“Потребно је телефоне прегледати и анализирати садржај из њих како би се идентификовала лица са којима су осумњичени комуницирали и која имају сазнања у вези са овим случајем”, наводи Суд.

Осумњичени за убиство добро познат полицији

Осумњичени Kокановић је, подсјетимо, полицији познат и одраније, а иза себе има и неправоснажне пресуде. С друге стране, током рада у служби, Марковића је два пута похваљивао начелник Полицијске управе Бијељина. Убијени инспектор, иза којег су остали ожалошћени родитељи, супруга и син, сахрањен је у сриједу у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана