Млади чине 30 одсто погинулих у саобраћајним несрећaма

Srna
Foto: срна

ДОБОЈ - Млади чине око 30 одсто погинулих у саобраћајним несрећама током једне године, најчешће због неискуства у управљању моторним возилима, брзине и вожње под утицајем алкохола и опијата, рекао је представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица.

Торбица је указао да је значајно да се, осим унапређења процеса полагања возачких испита и квалитета обуке, дугорочним процесом предавања код младих промијени свијест да би као будући возачи стекли исправан став о безбједном учешћу у саобраћају.

Агенција за безбједност саобраћаја Српске с тим циљем у оквиру пројекта "Кад се живот преокрене" ученицима средњих школа завршних разреда широм Српске организује предавање о теми "Безбједност младих у саобраћају", а које се данас одржава и у Добоју.

Он је рекао новинарима да ће добојски средњошколци имати прилику да послушају причу и Зорана Вујина, за кога каже да је "амбасадор безбједности", особа која је тешко повријеђена у саобраћајној незгоди и тако стекла трајни инвалидитет.

Вујин је нагласио да је прије 23 године инвалидност задобио усљед невезивања појаса у саобраћајној незгоди, која није била јаког интензитета, а у покушају да аутомобилом којим је управљао избјегне возило које је излазило са паркинга. Он је рекао да његова прича изазива јаке емоције код слушалаца.

Професор спрског језика у Техничкој школи Јадранка Благојевић рекла је да је опсесија о вожњи код старијих ученика са положеним возачким испитом врло изражена и да се та тема отвара на часовима одјељенске наставе с обзиром на то да млади још не размишљају на начин да им се нешто може догодити са трајним посљедицама.

Ученик четвртог разреда Техничке школе Драган Гужвић рекао је да је возачку дозволу стекао у децембру прошле године и да Вујиново несрећно искуство сигурно тјера на размишљање и опрез. Ученица четвртог разреда Техничке школе Валентина Ракановић рекла је да јој као почетнику оваква предавања врло користе и да јој током вожње страх изазивају бахати возачи и неопрезни пјешаци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана