Мирјанићу три године затвора за пљачку кладионице

Небојша Томашевић
Мирјанићу три године затвора за пљачку кладионице

БАЊАЛУКА – Дарио Мирјанић звани Бљузго (36) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на три године затвора јер је опљачкао спортску кладионицу "Моцарт" у насељу Обилићево из које је пријетећи шипком од радника узео 4.400 КМ.

Осуђен је за кривично дјело разбојништво, а у казну му је урачунато вријеме које провео у притвору од 18.фебруара.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Благоја Драгосављевић.

Мирјанићу је након изрицања пресуде продужен притвор, а ослобођен је плаћања трошкова.

Судија Драгосављевић је истакао да се вијеће из доказа увјерило да је оптужени починио кривично дјело за које оптужен.

- Нису прихваћени наводи да се ради о самовлашћу као што то тврди одбрана.Оптужени је раднику кладионице и рекао "ово је пљачка, дај паре"- рекао је између осталог судија Драгосављевић.

Истакао је да је вијеће при одмјеравању казне као отежавајуће цијенило вишеструку осуђиваност оптуженог.

- Олакшавајуће је то што је његов отац дјелимично измирио одштету кладионици, а остатк ће бити намирен од одузетих пара од оптуженог и других лица. Олакшавајуће је и то што радник кладионице није повријеђен, као и став оштећених у овом случају - рекао је судија.

Мирјанића оптужница терети да је 18. фебруара 2023. године опљачкао  кладионицу "Моцарт" у бањалучкој улици Царице Милице када је од радника Славише П. узео 4.400 КМ.  Како се наводи у кладионицу је ушао носећи арматурну шипку дужине 75 и ширине 10 центиметара те је запријетио раднику Славиши П. који му је из страха за свој живот извадио из сефа новац и дао, а он је побјегао.

Суђење Мирјанићу  почело је почетком априла, а окончано је данас завршним ријечима оптужбе и одбране. Тужилаштво је тражило казну за разбојништво тврдећи да су свједоцима и доказима доказали све оптужбе.

Мирјанићев бранилац Слободан Булатовић је истицао  да се у овом случају ради о самовлашћу јер је његов клијент након инцидента у кладионици „Моцарт" због којег је кажњен отишао да узме новац за који мисли да му приопада, а који му је обећан.

Мирјанић је познат од раније по кривичним дјелима и осуђиван је за убиство, наношење тешких тјелесних повреда и фалсификовање новца. 

Осуђен је на осам година затвора крајем 2011. године због убиства Весе Медића (24) којег је избо ножем након краће свађе испред кафића "Екселенс" у бањалучком насељу Обилићево. 

Хапшен је и 2021. године јер је у бањалучком кафићу "Круг" претукао двије дјевојке за чији стол је прилазио више пута, а  напао их је када су га замолиле да се одмакне од њих.

ШТРАЈК

Мирјанић је недавно сутпио у штрајк глађу, јер како је рекао трпи велике болове у притвору, а неопходна операција како би то отклонио заказана му је тек за децембар. 

Предсједник судског вијећа Окружног суда у Бањалуци Благоја Драгосављевић казао је да је Суд обавијeштен да је оптужени у штрајк глађу ступио 2. августа. Мирјанић је рекао да он не једе од 31.јула те да су из КПЗ Бањалука суд обавијестили накнадно.

Судски вјештак психијатријске струке Милан Стојаковић вјештачењем оптуженог је утврдио да је он у вријеме почињења кривичног дјела био у стању смањене урачуњивости до битно, али не и битно. Вjештак је рекао да је оптужени био у стању привременог психичког поремећаја.

Мирјанић је је раније тражио да га пусте из притвора како би  отишао на операцију која му је потребна. 

Сада је опет поновио да не може да трпи болове и чека до децембра операцију. Истакао је да ако га пусте из притвора неће  се бавити никаквим недозвољеним радњама и само жели да се излијечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана