Министарство правде о бјекству Кинеза: Дошло је до значајних пропуста, казне за одговорне

ГС
Министарство правде о бјекству Кинеза: Дошло је до значајних пропуста, казне за одговорне

ТРЕБИЊЕ - У случају бјекства Q.Т., држављанина Кине из Казнено-поправног завода Требиње дошло је до значајних безбједносних пропуста у поступању запослених и одговорних особа, због чега ће бити размотрено питање санкција свих у ланцу одговорности унутар овог КПЗ-а.

Саопштило је то Министарство правде Републике Српске додајући да је у КПЗ Требиње завршен ванредни инспекцијски надзор, који је обављен по наредби министра правде Српске Милоша Букејловића, ради утврђивања чињеничног стања у предмету извршења мјере притвора, као и бјегства притвореника Q.Т. који се ту налазио у екстрадиционом притвору по одлуци Суда БиХ.

-На основу извршеног надзора, који обухвата обилазак простора одјељења притвора, разговора са директором Завода и руководиоцима службе обезбјеђења и притворског одјељења, као и увида у документацију и видео снимке у вези са критичним догађајем, закључено је да је дошло до значајних безбједносних пропуста у поступању  запослених и одговорних лица, што је резултирало бјекством притвореника – наводи Министарство у саопштењу.

Прецизирају  да се дио уочених пропуста односи се на питање организације рада службе обезбјеђења у реализацији шетње за притворена лица, питање организације спољног обезбјеђења установе, а пропуст је уочен и у организацији и спровођењу мониторинга система видео надзора у установи, као и по питању адекватног попуњавања  радног мјеста руководиоца вањског обезбјеђења.

-У складу са наведеним, министар правде у Влади Републике Српске ће, након добијања и осталих потребних информација о ванредном догађају, размотрити питање санкција свих у ланцу одговорности унутар КПЗ-а Требиње за настале пропусте у раду, неадекватну организацију службе обезбјеђења и рада у Заводу те за благовремено извршавање послова обезбјеђења, на начин како је то прописано чланом 9. став 1. и став 2. тачка 3) Правилника о начину вршења службе обезбјеђења („Службени гласник Републике Српске“ број 85/19) - додаје се у саопштењу.

Министар правде Српске донио је рјешење којим су наложене хитне мјере и рокови за отклањање уочених неправилности, као и приједлози и препоруке за унапређење рада.

Кинез је из затвора побјегао 19. новембра, када је током шетње затворским кругом, успио да прескочи зид и ограду, након посјете родитеља, а сумња се да је имао помагаче.

Притвореник се током шетње, помоћу жице од громобрана попео на једну од затворских зграда, те скочио са 12 метара висине.

Иако је скочио са толике висине он је наставио бјежати и за њим је покренута опсежна потрага.

У требињском затвору налазио се од 5. септембра када му је Суд БиХ одредио привремени притвор након што је ухапшен по међународној потјерници коју је за њим расписао Интерпол Пекинг у циљу вођења кривичног поступка пред надлежним судом због сумње да је починио кривично дјело "злочин уговорне преваре". Иако му је полиција била "за петама" на подручју села Ластва он је ипак избјегао полицијски обруч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана