Милана Илић осуђена на психијатријско лијечење

Небојша Томашевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА – Милани Илић (31) из Бањалуке у бањалучком Окружном суду изречена је мјера обавезног психијатријског лијечења на слободи јер је у неурачунљивом стању покушала да убије супруга Момчила Илића којег је убола ножем у груди.

Према судској  одлуци  лијечење  може трајати до три године и спроводиће се у Центру за ментално здравље у Бањалуци. 

Суд ће, како је одлучено,  сваке године одлучивати о неопходности трајања изречене мјере. 

- С обзиром на налаз вјештака психијатра мјера је изречена како би се отклониле околности због којих би оптужена могла да понови кривично дјели или учини ново. Уколико оптужена не прихвати лијечење или га напусти или оно не постигне сврху суд може изрећи обавезу чувања и лијечења у затвореној установи – рекла је судија Зорица Барош која је предсједавала вијећем које је судило Илићевој.

Судија Барош је истакла да је доказима тужилаштва неспорно утврђено да је оптужена починила оно што јој се ставља на терет и то у неурачунљивом стању.

- Вјештак судске медицине Жељко Каран утврдио је да је оштећени задобио тешке повреде опасне по живот и да је само благовременом реакцијом љекара спасен. Такође, из записника о увиђају види се да је пронађен и нож на лицу мјеста дешавања. Вјештак психијатријске струке Сања Вукадиновић -Стојановић утврдила је да је оптужена  у вријеме почињења кривичног дјела била у стању реактивне агресије и афекта јаког интензитета и да није могла да схвати значај дјела и управља поступцима  – рекла је између осталог судија Барош.

Према оптужници Милана је супруга Момчила убола ножем 1. јануара ове године педесет минута иза поноћи у стану у којем су живјели у Бањалуци. 

Како се наводи свему је претходила свађа и вербалне провокације оштећеног Момчила што је код оптужене довело до стања реактивне агресије и  неурачунљивости. Оптужена је том приликом ножем супруга убола у лијеву страну грудног коша и како су утврдили вјештаци нанијела  му тешке и  по живот опасне повреде.

ТРОШКОВИ

Одлуком суда трошкови кривичног поступка пали су на терет буџета. 

Како је појаснила судија Зорица Барош, с обзиром на чињеницу да је оптужена кривично дјело починила у неурачунљивом стању ослобођена је плаћања трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана