Међународна проституција: Ухапшенима у Бањалуци пријети до пет година затвора

СрпскаИнфо
Међународна проституција: Ухапшенима у Бањалуци пријети до пет година затвора

Хапшење двојице мушкараца и двије Бразилке јуче у Бањалуци резултат је акције којом је откривена међународна проституција.

Осумњичене су и то на улици у новом бањалучком насељу ухапсили службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске.

Како се радило међународном криминалу истрагом у овом случају руководи Тужилаштво БиХ.

У складу са Кривичним законом БиХ за кривично дјело међународно навођење на проституцију запријећена је казна од минимално шест мјесеци затвора до максимално пет година.

– Ко ради зараде или друге користи наводи, подстиче или намамљује другог на пружање сексуалнихуслуга или на други начин омогући његову предају другом ради пружања сексуалних услуга или набило који начин учествује у организовању или вођењу пружања сексуалних услуга у држави у којојто лице нема пребивалиште или чији није држављанин, казниће се казном затвора у трајању од шест мјесеци до пет година- наводи се у КЗ БиХ.

У овом члану закона наводи се и да чињеница да се лице које се наводи, подстиче или намамљује већ бавило проституцијом не утиче на постојање кривичног дјела.

Станари насеља у којем су јуче ухапшени осумњичени мушкарци чији идентитет још увијек није откривен испричали су да су Бразилке боравиле у изнајмљеном стану у једној од зграда.

– Примјећивала сам једну тамнопуту дјевојку и била је културна, увијек се јављала и поздрављала. Међутим, испред тог улаза у посљедње вријеме су се дешавале чудне ствари због којих је интервенисала полиција. Сада је јасно и зашто - испричала је Бањалучанка.

Тужилаштво БиХ сопштило је данас да је према прикупљеним доказима, међународно врбовање и навођење на проституцију извршено довођењем страних држављанки у БиХ и најчешће је реализовано у изнајмљеним становима на подручју Бањалуке.

– На наведени начин осумњичени су остваривали незакониту имовинску корист и вршили искориштавање и експлоатацију особа које су ангажовали за пружање сексуалних услуга, за новчане износе које претходно договоре. Истрагом је утврђено да се ради о добро организованој групи која дјелује на подручју ЕУ ради искориштавања и навођења на проституцију страних држављана, који долазе изван простора ЕУ- навели су из Тужилаштва БиХ.

Осумњичени се терете за кривично дјело – међународно навођење на проституцију из члана 187. Кривичног закона Босне и Херцеговине и кривично дјело – навођење на проституцију из члана 169. Кривичног законика Републике Српске.

Тужилаштво БиХ саопштило је да наставља истрагу у овом предмету те ће у наредном периоду, ради прикупљања информација, доказа и сазнања, реализовати сарадњу и користити капацитете и ресурсе ОСА БиХ, а и остварити међународну сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом, ЕУРОЈУСТ-ом, те ИНТЕРПОЛ-ом.

На основу међународне правне помоћи упутит ће више захтјева за доставу информација према различитим државама.

Поступајући тужилац донијеће одлуку о даљим активностима у предмету које ће осигурати неометан наставак истраге коју Тужилаштво БиХ води са партнерским полицијским агенцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана