Злочин у Бањалуци снимиле камере, али се не зна да ли је Мандић убица

Ј.Са
Злочин у Бањалуци снимиле камере, али се не зна да ли је Мандић убица

БАЊАЛУКА – Кретање оптуженог за убиство Ариела Богдановића (28), Далибора Мандића (37) из Бањалуке снимило је десетине надзорних камера, али нити једна од њих не приказује да ли је он заиста починио злочин који му се ставља на терет, те се на основу тих снимака поново није могло реконструисати кретање оптуженог.

Ово је резултат вјештачења снимака надзорних камера, које је урадила вјештак Јелена Илић, а која је пред судом у поновљеном свједочењу рекла да се на надзорним камерама, које покривају Ребровачки мост, Алеју светог Саве, дио Кампуса, Ауди сервис, па и Нестро петрол пумпу испред које се десило убиство, види особа у црвеној јакни, тачније шушкавцу, са црном тренерком и капуљачом на главу, а потом и особа у сивом дуксу са руксаком на леђима, али да није могла утврдити да ли је то оптужени Мандић.

- Ја сам вјештак дигиталне форензике, те не могу да се изјасним о морфолошким карактеристикама, јер не знам ни шта су оне – рекла је Илићева у бањалучком Окружном суду.

На њено излагање осврнуо се Мандићев бранилац Зоран Бубић рекавши да је поновно гледање снимака губљење времена.

- Ни на једном снимку не видико како оптужени прати убијеног Богдановића. Не знам више шта да гледам и пратим на видео снимцима – рекао је Бубић.

Илићева му је поновила да се она само изјашњава о ономе што је њој достављено као службена забиљешка, али не и о томе да ли је на снимцима оптужени.

По захтјеву суда на јучерашњем наставку суђења Мандићу поново су саслушани  поједини вјештаци, како је и раније најавио предсједник судског вијећа Драган Улетиловић, а њихово саслушање је неопходно ради појашњења одређених појединости и отклањања одређених недоумица у доказима тужилаштва.

Вјештак Божана Илић која је вјештачила одјећу рекла је да је при врху капуљаче сивог дукса пронашла свијетло смеђу мрљу, те да је изузела као један од шест доказа са дукса.

- Када сам добила дукса на вјештачење уочила сам ту мрљу, те сам је подвргла "ХЕМ" тесту који је показао да је благо позитиван на људску крв, али и не то чија је – рекла је Божана Илић и навела да ни на кабаници није успјела да утврди ДНК оптуженог или убијеног.

Улетиловић јој је предочио фотографије, тачније доказни материјал и упитао да ли је дукс, како га види на фотографији, дошао и код ње.

- Дукс је био сух и прљав, али једним дијелом, макар како видим на фотографији, дјелује ми мокар, али не могу то да тврдиј, јер га нисам видјела одмах по проналаску већ касније, те је могао и да се осуши – навела је она и рекла да није вјештачила руксак у којем је, према изјави Мандића, била црвена јакна и нож.

Убиство Богдановића су снимиле камере видео надзора и на снимцима се види да нападач трчи за жртвом преко улице те га сустиже када он пада на цесту.  Мандић је, како се види на снимку,  затим пришао Богдановићу који је лежао те га убо неколико пута ножем снажним замасима.

Након тога се окренуо и побјегао према „Аквани“, док је жртва остала непомично да лежи. Истрага је показала да је након злочина осумњичени скинуо одјећу са себе, односно црвену јакну  и бацио је у контејнер. Полиција је ту јакну пронашла. Мандић је током испитивања и у полицији признао злочин те је рекао и гдје је одбацио нож с којим је почињен злочин.

Трећи свједок тужилаштва поново је био вјештак Мирослав Ћурковић који је вјештачио базне станице, али је истакао да ни уз помоћ њих није било могуће утврдити Мандићево кретање.

- Базна станица у бањалучком насељу Старчевица регистовала је да је у 19 часова и 47 минута дошло до искључивања мобилног телефона и то је била једина активност – навео је Ћурковић.

Мандић је на његово свједочење рекао да он није имао телефон када је ишао џогирати и у теретану, јер је лоша батерија и телефон увијек мора бити на пуњачу.

- Када сам дошао са посла течефон сам ставио на пуњач и отишао трчати, па у теретану, и није било могуће забиљежити да је искључен, како ви тврдите – рекао је Мандић. На самом крају суђења, Улетиловић га је упитао да ли је имао још неки телефон и како је сазнао да је осумњичени за убиство.

- Имао сам паметни телефон Тесла, али он није имао СИМ картицу, те сам га користио за претраживање интернета и тако сам сазнао да информације о догашају – навео је Мандић.

Ово је потврдио и вјештак Ћурковић, након чега је Улетиловић закључио суђење и завршне ријечи у овом случају закао за 12, март у 12 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана