Лунету Баранцу три године и девет мјесеци затвора јер је супругу давио па избо ножем

Небојша Томашевић
Лунету Баранцу три године и девет мјесеци затвора јер је супругу давио па избо ножем

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Луне Баранац (55) из Вишеграда осуђен је у Окружном суду у Источном Сарајеву на три године и девет мјесеци затвора за покушај убиства супруге Т. Б. (52) коју је давио рукама, а потом пет пута убо кухињским ножем.

Пресуда је неправоснажна и на њу је дозвољена жалба Врховном суду Републике Српске. Баранац је добио блажу казну у односу на законски минимум од пет година, јер је током судског поступка утврђено да постоје одређене олакшавајуће околности.

Како је саопштено на интернет страници Окружног суда у Источном Сарајеву, наводећи иницијале, Баранцу је у изречену казну урачунато вријеме које је провео у притвору од 28. марта па надаље. Та  мјера му је продужена, а до сада је иза решетака провео пет мјесеци.

Према пресуди, покушај убиства десио се 28. марта ове године у њиховој породичној кући у селу Вучине код Вишеграда.

Како се наводи он је те ноћи супругу Т. Б. напао рано ујутро у 3.15 часова у намјери да је убије.

- Прво ју је давио рукама ухвативши је за врат, а затим јој кухињским ножем нанио четири убодне ране у оба дијела грудног коша леђно, усљед којих је задобила повреде лијевог плућног крила и десне плућне марамице - наводи се у оптужници Окружног тужилаштва Источно Сарајево на основу које и осуђен Баранац.

Према том документу, Баранац се након напада, увидјевши да супруга и даље даје знакове живота, вратио до ње и убо је у врат усљед чега је дошло до повреде крвних судова на врату, а од тих повреда је она изгубила свијест.

Повријеђена жена је након злочина пребачена на лијечење у Универзитетску болницу у Фочи.

Баранац је ухапшен истог дана након чега му је и одређен притвор који је више пута продужаван због бојазни од утицаја на доказе и свједоке, али и бојазни да ће поновити дјело. Након хапшења из полиције је саопштено да је њихова кћерка покушала заштитити мајку те да је отац и њу повриједио. Међутим, то у оптужници коју је против њега подигло Окружног тужилаштво Источно Сарајево није наведено, као ни мотив овог покушаја убиства.

Трошкови

Луне Баранац је пресудом ослобођен плаћања кривичног поступка због лошег имовног стања. Тако ће трошкови пасти на  терет буџета Републике Српске.

Такође, пресудом је од Баранца одузет нож “блаупункт” с којим је починио злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана