Лукач: Више од 2.000 људи у БиХ користило криптоване телефоне и „Скај“ апликацију за криминалне активности

Срна
Лукач: Више од 2.000 људи у БиХ користило криптоване телефоне и „Скај“ апликацију за криминалне активности

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас да је у БиХ више од 2.000 људи користило криптоване телефоне и апликацију „Скај“ за криминалне активности и да нико од њих не може да буде заштићен.

-Сви они који су користили криптоване телефоне и „Скај“ апликацију не могу бити заштићени. Предлажем им да сами дођу и да се предају, испричају шта су радили, јер ће полиција прије или касније доћи до њих - рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Говорећи о акцији „Стаза“ коју проводи Министарство унутрашњих послова (МУП) Српске у сарадњи са Тужилаштвом БиХ, Лукач је рекао да је она резултирала хапшењем 19 лица, да ће бити настављена хапшењем још већег броја лица која се баве криминалом.

-Тражили смо још пар лица која нису била доступна јер се не налазе у БиХ, али ће за њима бити расписане потјернице и биће предмет потраге не само МУП-а Републике Српске, већ и других полиција у региону и Европи - рекао је Лукач.

Он је навео да је МУП Републике Српске користио „Скај“ апликацију како би добио сва сазнања о контактима и кретањима ове групе криминалаца.

Лукач је истакао да је ријеч о озбиљним криминалним групама које раде са великим количинама дроге и огромним количинама новца којег стичу на такав начин.

-Међу овим лицима има оних које можемо везати и за одређена убиства која су се десила у БиХ и у региону и која имају контакте са међународним криминалцима и међународним каналима за дистрибуцију опојних дрога - рекао је Лукач.

Он каже да су у земљама гдје су највише кориштене „Скај“ апликације - Француска, Белгија и Холандија, оне и дешифроване, те да Европол располаже са тим подацима.

Говорећи о случају злостављања малољетне дјевојчице у бањалучком дому „Рада Врањешевић“, Лукач је рекао да је полиција по сазнању о томе предузела оно што је из њене надлежности, те извршила одређене провјере.

Он је навео да је полиција у складу са својим овлаштењима обавијестила тужилаштво кроз извјештај, док је тужилаштво након одређеног времена наложило даље радње које је полиција извршила.

-Видимо да то није био један случај, већ их је било више и да су се понављали више пута. Да ли су они који су први позвани да се брину о тој дјеци знали за то, да ли су адекватно реаговали и да ли постоји њихова одговорност, утврдиће се кроз даљу истрагу - каже Лукач.

Он је рекао да ће тужилаштво одлучити о подизању оптужница против свих оних за које се утврди да имају било какву одговорност, док ће суд у свом поступку одредити какве ће бити казне.

Лукач је апеловао на грађане Републике Српске који имају информацију или сазнања о угрожавању дјеце, а нарочито малољетне дјеце која немају родитељско старање, да о томе на вријеме обавијесте полицију.

„Полиција ће дати томе приоритет и урадити све да заштити дјецу. То је одговорност читавог друштва јер не можемо ту дјецу препустити на милост и немилост неким предаторима или педофилима -  истакао је Лукач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана